www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pappa räv och kråkorna

I skogens ena hörn, nära sjön, bodde rävpojken Olle med sin pappa. De hade sitt gryt i en solig glänta. Där trivdes de bra. Olle gick i skogsskolan ihop med andra barn och pappan jobbade som guide i skogen. Han visade besökare tillrätta och hjälpte dem som kommit vilse att hitta hem. Pappa Räv visste allt och såg allt. Han hade hjälp av rovfåglarna som spanade över träkronorna, av fiskarna som såg allt som hände vid sjön och av ekorrarna som rörde sig snabbt genom skogen från träd till träd. Om någon ville ha hjälp med något vände de sig alltid till pappa Räv, för han var så snäll och hjälpsam.

En kväll var pappa Räv och Olle ute och vandrade längs en åker. Solen lyste och glänste över de gröna plantorna. Plötsligt blev himlen mörk ovanför dem och när de tittade upp såg de en stor flock kråkor på himlen precis ovanför. Kråkorna dök samtidigt över åkern och det blev helt mörkt och överallt hördes ljudet av vingar och skränanden. Sedan lyfte de samtidigt och försvann. Solen lyste än en gång och det var tyst och stilla. Pappa Räv och Olle började vandra hemåt.

- Hur kunde de veta hur de skulle flyga? frågade Olle.

- De talar om det för varandra, sa pappa Räv. På ett språk som bara de förstår.

- Jag tyckte att det var läskigt när det blev så mörkt, sa Olle.

Pappa Räv stannade upp och tittade på sin pojke.

-Jag förstår det, pojken min. Men allt som känns läskigt är inte farligt. Jag känner de flesta av kråkorna här i skogen och alla är jättesnälla. De kan inte rå för att de skymmer solen ibland.

Pappa Räv hade alltid tyckt om sitt jobb i skogen. Men på senare tid hade han inte trivts lika bra. Han sa att det var fler och fler som behövde hjälp, fler än han kunde hjälpa. Och ingen hade tid att stanna och prata, utan alla hade så bråttom jämnt. Så var det inte förut.

En dag kom Olle hem från skolan som vanligt. Han brukade komma före sin pappa, men idag var pappan hemma. Han satt vid bordet i köket och såg ledsen ut. Framför honom låg en tidning som han inte hade öppnat.

- Pappa? Sa Olle.

- Ja, min son, svarade pappa Räv.

- Är du ledsen?

Pappa Räv gick fram till sin son och la handen på hans huvud.

- Ja, det är jag.

- Varför det?

- Det är många saker, eller inget. Svårt att förklara.

- På grund av mig.

- Nej, aldrig, ALDRIG på grund av dig, sa pappa Räv och tittade Olle i ögonen.

- Men varför då? Sa Olle.

- Jag ska försöka förklara. Jo, även om jag har världens finaste rävpojke och bor i den vackraste skogen så är jag inte glad. Även om de andra djuren säger att jag är omtyckt och bra så känner jag mig dålig. Jag kan inte längre se hur solen lyser upp ängarna och gläntorna så att det ser ur som om guld rinner över marken. Jag kan inte märka hur regndropparna gnistrar eller hur frosten på tidig vinter krasar som fina melodier under tassarna. Du vet som vi brukar prata om?

- Ja, sa Olle och nickade.

- Nu ser allting likadant ut och inget gör mig riktigt glad. Och det blir bara värre när jag inte längre kan hjälpa alla som behöver hjälp.

De satt tysta en stund. Sedan sa pappa Räv:

- Kommer du ihåg kråkorna vi såg över åkern? Som dök och plötsligt gjorde allt mörkt?

- Ja, svarade pojken räv snabbt. Han mindes tydligt.

- Så känns det inom mig. Som om tusentals kråkor har skymt ljuset.

- Då förstår jag lite grann.

- Men jag älskar dig. Även om det är mörkt i mig, så älskar jag dig, sa pappa Räv och la handen på sin pojkes huvud.

Sedan sa pappa Räv att han skulle gå till sjukhuset i andra änden av skogen nästa dag och träffa doktor rådjur. Olle skulle få bo hos ett lodjur som var en gammal vän till familjen. Han brukade berätta så roliga historier att man skrattade så att man nästan kissade på sig. Läraren och sjuksköterskan på skolan visste också att pappa inte mådde bra och skulle till sjukhuset, så de skulle ta extra hand om Olle.

Den natten drömde Olle om kråkor, pappa som gråter och hur alla djuren i skogen bara springer runt, runt, runt. När han vaknade på morgonen satt pappa räv vid sängkanten och tittade på honom. De kramades länge innan pappa Räv gav sig iväg. Själv gick Olle till skolan. När han gick på stigen såg han hur några vackra vitsippor hade slagit ut under natten. Han funderade på hur det skulle vara att inte kunna se dem. "Hoppas att pappa blir glad igen", tänkte han. "Hoppas att pappa kommer att kunna se blommor och annat vackert igen."

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...