www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Paracetamol

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet paracetamol finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Alvedon
 • Alvedon forte
 • Alvedon Novum
 • Pamol
 • Panodil
 • Panodil Brus
 • Panodil Forte
 • Panodil Zapp
 • Paracetamol ABECE
 • Paracetamol Alternova
 • Paracetamol Apofri
 • Paracetamol Evolan
 • Paracetamol Orifarm
 • Paracut
 • Paracut Forte
 • Pinex.

Vad är paracetamol?

Paracetamol lindrar smärta och sänker feber.

Läkemedlet kan användas vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska värk.

Paracetamol kan också användas vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning. Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa infektioner och därför behöver du inte alltid ta febernedsättande läkemedel om du bara har lätt eller måttlig feber.

I vilka former finns paracetamol?

Paracetamol finns i flera former och styrkor för olika behov:

 • vanliga tabletter i styrkorna 250 och 500 milligram
 • brustabletter i styrkan 500 milligram
 • tabletter som smälter i munnen, så kallade munsönderfallande tabletter, i styrkorna 250 och 500 milligram
 • pulver i dospåse i styrkan 500 milligram och finns i olika smaker
 • granulat i dospåse i styrkan 500 milligram
 • i flytande form i styrkan 24 milligram per milliliter
 • stolpiller, som även kallas suppositorier, i flera styrkor från 60 milligram.

Små barn som har svårt att svälja tabletter kan ta medicinen i flytande form. Det är också lättare att dosera flytande medicin än att dela tabletter.

Stolpiller, som du för in i ändtarmen, är ett annat alternativ till barn. Även för vuxna som har migrän och samtidigt mår illa och kanske kräks är stolpiller ett bra alternativ.

Munsönderfallande tabletter och granulat i dospåse kan vara bra att ha med sig om du inte har tillgång till vatten att skölja ner en tablett med eller lösa en brustablett i.

En del kan köpas receptfritt. Fråga på ett apotek om du är osäker på vilka former och styrkor som passar bäst.

Så här fungerar paracetamol

Det är inte helt klarlagt hur paracetamol verkar. Antagligen minskar läkemedlet effekten av flera olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador och inflammationer. Då dämpas smärtan.

Den smärtstillande effekten av vanliga tabletter kommer inom en halvtimme. Maximal effekt kommer inom en till två timmar och effekten varar i cirka fyra till fem timmar.

Paracetamol sänker feber genom att påverka det område i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Den febernedsättande effekten kommer efter en halv till en timme.

Paracetamol i stolpiller tas upp i kroppen något långsammare jämfört med vanliga tabletter.

Vissa tabletter med paracetamol innehåller även natriumvätekarbonat, som gör att magsäcken töms snabbare. Det gör att effekten kommer snabbare, efter 15-20 minuter.

Hur använder jag paracetamol?

Vanliga tabletter sväljer du med vätska.

Munsönderfallande tabletter ska smälta i munnen, och du kan ta dem utan vatten. Det går också att lösa tabletten i ett halvt glas vatten. Då är det viktigt att röra om ordentligt. Till barn under sex år kan du lösa tabletten i en sked vatten.

Brustabletter ska lösas upp i ett halvt glas vatten innan du tar dem. Brustabletterna är känsliga för fukt och bör därför förvaras i sin originalförpackning.

Granulat, som är små korn, bör tas direkt i munnen, på tungan, och sväljas utan vatten.

Pulvret ska lösas upp i en stor kopp hett vatten. Lösningen ska drickas när den är lagom varm.

Paracetamol i flytande form är framför allt avsedd för barn. Vissa fabrikat är en så kallad suspension, som måste skakas om innan dosen mäts upp. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Stolpiller ska föras in i ändtarmen. Om du doppar stolpillret hastigt i ljummet vatten, så går det lättare att föra in. Stolpiller kan vara bra att använda om du till exempel har svårt att svälja, mår illa eller kräks. Det kan ta lite längre tid innan effekten kommer jämfört med tabletter.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos för vuxna är 500 till 1000 milligram (1 gram) vid behov. Du kan ta denna dos upp till 4 gånger per dygn och det ska vara minst 4 timmars mellanrum mellan doserna. Du ska inte ta mer än 4000 milligram (4 gram) per dygn.

Dosen till barn beror på barnets vikt. Du ska inte ge paracetamol till barn i mer än två dygn utan att rådgöra med läkare. Behandla inte barn under sex månader utan att först kontakta vården.

Att tänka på när du använder paracetamol

Du får inte mer smärtlindring genom att ta en större dos än vad som står på förpackningen eller vad läkaren ordinerat. Om du tar en större dos än rekommenderat finns risk för allvarlig leverskada. Tänk på att paracetamol kan finnas i både receptbelagda och receptfria läkemedel och att det därför är viktigt att ta reda på innehållsämne i de läkemedel du tar. Kontakta läkare direkt om du har tagit för hög dos eftersom leverskadan märks först efter ett par dagar.

Om du missbrukar alkohol ökar risken för leverskada. Om du har alkoholproblem ska du inte använda paracetamol utan att först ha rådgjort med läkare.

Berusningseffekten av alkohol ökar inte genom att ta paracetamol samtidigt.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Till exempel bör du inte ta mer än 1500 milligram paracetamol när du behandlas med blodförtunnande läkemedel som innehåller warfarin, till exempel Waran. Vid högre doser paracetamol kan kontroll av warfarinets effekt behöva göras.

Du bör inte ta paracetamol tillsammans med naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel eftersom det kan öka risken för leverskador.

Biverkningar

Vissa personer som använder stolpiller kan känna irritation i ändtarmen. Om du använder paracetamol på rätt sätt och i rätt doser är biverkningar annars ovanliga.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Andra läkemedel som innehåller paracetamol och annat verksamt ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller paracetamol tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel är

 • Citodon, som även innehåller kodein
 • Altermol, som även innehåller kodein
 • Panocod, som även innehåller kodein
 • Paracetamol/Kodein Evolan, som även innehåller kodein
 • Norgesic, som även innehåller orfenadrin
 • Paracut comp, som även innehåller koffein.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

7 augusti 2018 13:48

Skribent:

1177.se

Granskare:

Per Magnusson, läkare, specialist i allmänmedicin, Järpen Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...