www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pastarätter, pajer, pizzor och piroger

Pasta

Pasta är nyttig mat. Den tillverkas av durumvetemjöl och innehåller mycket kolhydrater av bra sort, nämligen stärkelse. Stärkelsen bryts ner långsamt och ger en långvarig mättnadskänsla. Pasta påverkar blodsockret långsamt, trots att den inte är fiberrik. Spagetti och makaroner som tillverkas i Sverige är berikade med B-vitaminer.

Paj

Paj är den perfekta bjudmaten, som är snabb och lätt att lyckas med. Paj kan också vara praktisk till vardags- eller utflyktsmat. Ur näringssynpunkt är det kanske inte alltid lika perfekt, eftersom den ofta är fet och innehåller mycket energi. Men det går att göra paj på bra sätt – här nedan finns recept att överraska med som är mindre feta än vanligt.

Pizza

En alldeles nygräddad, rykande het pizza direkt från ugnen kan vara oemotståndlig. Det är pålägget och osten som gör att fettmängden lätt kan rusa i höjden. Recepten nedan är bakade med betydligt mindre fett än vanligt. Pröva och släpp sedan loss din egen fantasi!

Piroger

Piroger är praktisk mat för många tillfällen – som förrätt, lunch, middag, vickning eller utflyktsmat med en fräsch sallad till. De kan serveras varma, ljumma eller kalla till te, buljong, öl eller soppa.

Komplettera till en hel måltid

Servera grönsaker, bröd med en bra fettkälla och frukt till maträtten. Välj råkost med lite vinägrett för en bra fettbalans eller kokta grönsaker med lite olivolja om du föredrar det. Vatten med citron- eller gurkskivor är en bra måltidsdryck. Lämpliga portionsmängder av måltidstillbehören hittar du efter varje recept.

Välj bland recept nedan:

Lasagne med fetaost och spenat
Sydafrikansk pastasås
Pasta med rökt lax och purjolök
Pasta med ost- och skinksås
Pastagratäng med skinka
Pastasallad med kassler
Kvällspaj med krämig fyllning
Ruccola- och tomatpaj
Quiche med lax och spenat
Pannkakor fyllda med svamp och rotselleri
Pizza Hawaii
Pizza skaldjur
Pizza Toscana
Köttfärspirog
Laxpirog

Senast uppdaterad:

25 november 2013 08:08

Skribent:

Kerstin Grahn och Berit Andersson, legitimerade dietister, i Jämtlands län

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...