www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Perifert inlagd central venkateter - PICC

Sammanfattning

Det finns olika typer av centrala venkatetrar, CVK. En perifert inlagd central venkateter, PICC, är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl via ett mindre kärl på överarmen. Genom slangen kan du få läkemedel, dropp och lämna blodprover utan att behöva bli stucken i armarna eller på händerna flera gånger. PICC:en dras ut när du inte behöver den längre.

En PICC kan användas både som korttids- och långtids-CVK. En korttids-CVK används för en kortare behandling och kan sitta upp till någon månad. En långtids-CVK kan du ha ett år eller längre.

En annan typ av CVK brukar kallas central venkateter. Den består av en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl på halsen eller under nyckelbenet. 

Förberedelser

Det räcker med att du duschar med tvål och tvättar håret med vanligt schampo före PICC-inläggningen.

Det varierar hur lång tid innan PICC-inläggningen som du ska avstå från att äta och dricka. Du får instruktioner om hur du ska göra från mottagningen som samordnar din PICC-inläggning. I vissa utvalda fall ges en antibiotikatablett innan PICC-inläggningen, men inte alltid. Detta eftersom infektionsrisken ofta är väldigt låg.

Du kan få en smärtstillande tablett före inläggningen så att du har mindre ont efteråt. Det är vanligt att känna oro inför PICC-inläggningen och om du vill kan du även få en avslappnande och rogivande tablett.

Så går PICC-inläggningen till

Alla typer av centrala venkatetrar läggs in på sjukhus, så även PICC-katetrar. Området där PICC:en ska läggas in tvättas med hudsprit, vilket kan kännas kallt. För att skydda det tvättade området täcks du med operationsdukar.

Via ett hudstick förs slangen in i kärlet. En ultraljudsmaskin används för att kunna se kärlen i överarmen. Innan sticket får du lokalbedövning i huden vilket kan svida och sticka under kort period. Vid behov kan du även få lugnande och smärtstillande medicin i samband med inläggningen av PICC:en. Efter att bedövningen har börjat verka gör det inte ont, men det är vanligt att du ändå känner när någon rör det bedövade området.

Bedövning och inläggning tar oftast mindre än en timme.

Barn som ska få en PICC sövs oftast före inläggningen. En förälder eller annan närstående får alltid följa med in i operationssalen och vara med tills barnet somnar. 

Hur mår jag efteråt?

Efter PICC-inläggningen görs en kontrollröntgen. Du kan oftast åka hem samma dag. Efter PICC-inläggningen kan du äta och dricka som vanligt. De första dagarna efter inläggningen kan du känna ett visst obehag från PICC:en, men det brukar försvinna.

Att ha en PICC

Förbandet på PICC:en behöver bytas när det släpper från huden till exempel på grund av blod eller svettsutsöndring. Annars räcker det med byte en gång per vecka. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral eller på sjukhuset.

Oftast sätts PICC-katetern fast med ett ”snäpplås” som är fastklistrat mot huden. Om PICC:en är fastsydd med stygn ska stygnen sitta kvar så länge PICC:en finns kvar. Täck PICC:en med ett extra förband när du duschar.

Det är bra om du själv kan titta till PICC:en och huden runt slangen dagligen. 

För att luft inte ska komma in i slangen ska du ligga ner varje gång sjuksköterskan sätter dropp eller tar ett blodprov genom PICC:en. 

Komplikationer

Det är ovanligt, men om du har en PICC kan du få komplikationer som till exempel infektioner eller en blodpropp. Du ska alltid kontakta vården om något av följande händer:

•  Du får feber eller känner dig sjuk.

•  Du blir svullen eller röd där PICC:en sitter.

•  Du får svårt att andas eller får ont i bröstet.

•  Du får ont när PICC:en används.

•  Du blir svullen på halsen eller i armen, speciellt på den sidan PICC:en är inlagd.

Kontakta en vårdcentral om du har några frågor eller problem med din PICC. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. 

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. 

Du har rätt att förstå

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få information utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska eller har en hörselnedsättning kan du ha rätt att få hjälp av en tolk.

 

Senast uppdaterad:

6 februari 2018 15:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden Sophie Lindgren, läkare, specialist i anestesi och intensivvård, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Sophie Lindgren, narkosläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...