www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Persantin Depot

Läkemedelsinformation

Persantin Depot är ett läkemedel som används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen. Man kan få medicinen om man tidigare har haft blodpropp i hjärnan för att minska risken för nya blodproppar.

Persantin Depot kan användas tillsammans med läkemedel som innehåller låg dos acetylsalicylsyra, till exempel Trombyl, som också motverkar uppkomsten av blodproppar.

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande medel, som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är dipyridamol.

Recept och högkostnadsskydd

Persantin Depot finns som långverkande kapslar, så kallade depåkapslar, i styrkan 200 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet när den skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar medicinen

Risken för blodproppar i hjärnan kan delvis minskas med blodtrycksbehandling och proppförebyggande läkemedel.

Det verksamma ämnet i medicinen, dipyridamol, förhindrar att blodplättarna, trombocyterna, klumpar ihop sig och bildar blodproppar.

Vid förebyggande användning har dipyridamol visat sig förebygga stroke orsakat av blodproppar i hjärnan.

Hur tar man medicinen?

Medicinen kan tas med eller utan mat.

Man ska inte krossa eller tugga kapslarna, utan svälja dem hela med lite vatten.

Om man har mycket svårt att svälja en kapsel går det att öppna den och svälja kornen med vatten. Man måste då vara noga med att få i sig hela dosen. Man ska inte tugga på kornen.

Kapslarna är känsliga för fukt och ska därför helst förvaras i sin originalförpackning. Men kapslarna kan ligga i en dosett i upp till en månad om dosetten förvaras torrt.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering är en kapsel två gånger om dagen.

Om man har glömt att ta medicinen fortsätter man som vanligt nästa gång det är dags. Man ska inte ta dubbel dos.

Viktigt

Man ska inte avbryta behandlingen utan att först rådgöra med läkare. Avbryter man behandlingen kan risken för allvarliga blodproppar öka.

Om man tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som man tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer som använder medicinen kan få biverkningar som till exempel huvudvärk eller yrsel, särskilt i början av behandlingen. Andra kan få diarré eller må illa.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör undvika läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller dipyridamol. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller dipyridamol är

  • Dipyridamol Alternova 
  • Asasantin Retard, som även innehåller acetylsalicylsyra, som också förebygger blodproppar.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

31 mars 2016 10:22

Skribent:

1177.se

Granskare:

Sören Hansen, läkare, specialist i internmedicin, Höglandssjukhuset, Eksjö Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...