www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pilonidalcysta

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig, och visar sig ofta genom att du får en varfylld böld där. En pilonidalcysta kan vara upp till cirka fem centimeter i diameter.

Det är inte helt känt hur en pilonidalcysta uppstår, men förmodligen beror det på att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck. Då kan det uppstå det en inflammation i hårsäcken. En orsak kan till exempel vara att du har ett arbete där du sitter stilla mycket.

Om den inflammerade hårsäcken brister kan det bildas en liten kanal upp till huden, en så kallad fistel. Ofta rinner det lite vätska eller var från fisteln. Om bakterier kommer in genom fistelgången kan pilonidalcystan bli infekterad, och då får du en böld.

Pilonidalcystor är vanligare bland män än bland kvinnor och besvären kommer ofta i tjugoårsåldern. Om du får behandling blir du av med pilonidalcystan, men det kan ta tid och vara besvärligt.

Symtom

En pilonidalcysta brukar upptäckas genom att du får en böld i ryggslutet som gör ont.

Du kan ha märkt att det under en tid har kommit lite illaluktande vätska från området vid ryggslutet, även om du inte har en böld.

Behandling

En pilonidalcysta som har utvecklats till en böld behandlas genom att en läkare gör ett snitt i bölden för att tömma den på var. Du får lokalbedövning innan bölden töms. Sedan får du gå till en distriktssköterska under någon vecka för att få såret omskött.

Eftersom besvären ofta kommer tillbaka, kan du behöva få pilonidalcystan bortopererad. Det brukar göras när du inte längre har någon böld. Under operationen får du ryggbedövning eller är sövd. Efter operationen tar det oftast fyra till fem veckor innan såret har läkt. Du kan sitta och gå efter ingreppet, men det kan vara ömt och strama.

När ska jag söka vård?

Om du märker att det kommer vätska eller var från ryggslutet bör du kontakta en vårdcentral.

Om du snabbt får stark smärta eller ömhet runt ryggslutet bör du direkt söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Där har du också möjlighet att få en fast läkarkontakt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

11 november 2015 08:06

Skribent:

1177.se

Granskare:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Stockholm Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...