www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pilotprojekt som gav lysande resultat

Att fungera som en påminnelse i vardagen och förmedla tydliga budskap med hjälp av bilder. Det var två av tankarna när materialet i pilotprojektet Sunda solvanor togs fram. Konceptet var mycket framgångsrikt och sprids nu till flera delar av landet.

Under våren 2015 kommer kylskåpsmagneter med budskapet om sunda solvanor att delas ut till alla föräldrar som besöker barnavårdscentraler i Jönköping, Östergötland, Kalmar, Halland och Västra Götalandsregionen.

Började som pilotprojekt 2014

Sunda solvanor började som ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionen 2014. Ett nytt informationspaket och en utbildning för BVC-sjuksköterskor togs fram i samarbete mellan Regionalt cancercentrum väst och Central barnhälsovård i Göteborg och Södra Bohuslän. En central del i informationen var kylskåpsmagneten, som delades ut på fyra BVC-mottagningar under maj.

Två av tre blev bättre på att skydda sina barn

Projektet föll mycket väl ut, både hos BVC-sjuksköterskorna och föräldrarna. 66 procent av föräldrarna som deltog upplevde att de blev bättre på att skydda sina barn från solen.

– Det som var intressant var att de allra flesta redan hade god kunskap, men att så många ändå ansåg att budskapet har påverkat hur de har skyddat sitt barn. Magneten är inte bara en budskapsbärare utan fungerar som en påminnelse i vardagen, säger Shirin Bartholdsson, projektledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Illustrationer från barnbok

Material och arbetssätt utvecklades i en tvärprofessionell grupp bestående av verksamhetsutvecklare och BVC-sjuksköterskor. De illustrationer som använts kommer från ”En bok om solen”, illustrerad av Pernilla Stalfelt på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Läs mer om "En bok om solen"

Sol och barn, solråd från Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer om pilotprojektet Sunda solvanor och dess resultat

För mer information om projektet, kontakta Shirin Bartholdsson, Regionalt cancercentrum väst. 

Senast uppdaterad:

30 mars 2015 15:29

Skribent:

Shirin Bartholdsson, utvecklingsledare, Regionalt cancercentrum väst.

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...