www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pityriasis rosea – medaljongsjuka

Medaljongsjuka ger utslag på kroppen, oftast hos barn i skolåldern och unga vuxna. Sjukdomen är vanligast på våren och hösten. Medaljongsjuka går ofta över av sig själv inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid.

Utslagen kan finnas kvar upp till ett halvår, men det är ovanligt. Sjukdomen smittar inte mellan människor och det är ovanligt att få tillbaka den. Troligen beror medaljongsjuka på ett virus.

Sjukdomen kallas även fjällros och den heter pityriasis rosea på medicinskt språk.

Symtom

Sjukdomen börjar med att du får ett utslag, en så kallad primärmedaljong. Utslaget kan sitta någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter några dagar eller ibland längre tid kommer det ofta många utslag. Dessa utslag är mindre i storlek än primärmedaljongen, och de kommer på samma kroppsdelar. Det är ovanligt att få utslag i ansiktet.

Utslagen är rosafärgade och fjällar. Ibland kan de klia.

Behandling

Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka. Den läker av sig själv. Du kan prova receptfri kortisonkräm om utslagen kliar.

Klådan kan bli värre om huden är torr. Därför är det bra att vara sparsam med tvål och vatten och att smörja med mjukgörande kräm.

När och var ska jag söka vård?

Du behöver inte söka vård eftersom medaljongsjuka går över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om du har klåda eller är osäker på om utslagen är medaljongsjuka. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Senast uppdaterad:

7 augusti 2018 10:32

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...