www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Prata med en vuxen i skolan

I skolan jobbar många vuxna som du kan prata med. De är vana vid att träffa barn som har problem och kan hjälpa. Du är inte ensam.

Vem man väljer att prata med är olika. En del vill prata med sin lärare eller fritidsledare, andra väljer skolsköterskan eller skolkuratorn. Kanske har du fått extra bra kontakt med vaktmästaren eller någon som jobbar i skolmatsalen? Det viktigaste är att du litar på personen du vänder dig till och att det känns bra för dig att prata med honom eller henne.

Att få prata om det som är jobbigt kan ofta göra att man mår lite bättre.

Elevhälsan

Skolsköterskan och skolkuratorn tillhör det som kallas elevhälsan. De jobbar för att elever ska må bra. På elevhälsan jobbar också en skolläkare, speciallärare och en skolpsykolog. Det kan också finnas andra, men det är olika från skola till skola. Vilka öppettider elevhälsan har är också olika.

Skolsköterska

Alla barn i skolan träffar skolsköterskan någon gång. Hos skolsköterskan får man till exempel väga och mäta sig och få vaccinationer. Du kan gå till skolsköterskan med det mesta, till exempel om du har slagit dig, är ledsen eller bara vill prata en stund. Om du inte vet vart du ska vända dig går det bra att alltid börja med skolsköterskan.

Det finns alltid vissa tider när skolsköterskan har öppet.

Klicka på pilen för att starta bildspelet. Sätt på ljudet på din dator, läsplatta eller mobil om du vill ha texten uppläst.

Skolkurator

En skolkurator arbetar på elevhälsan och är en av alla de vuxna på skolan du kan prata med om det är något du vill berätta.

Skolkuratorn är bra på att lyssna och att komma på nya sätt att tänka på saker. Skolkuratorn kan hjälpa till att hitta lösningar på sådant som är jobbigt eller känns svårt i skolan, hemma eller på din fritid.

På en del skolor finns det vissa tider då skolkuratorn har öppet. På andra skolor behöver skolsköterskan eller annan vuxen på skolan boka tid åt dig.

Klicka på pilen för att starta bildspelet. Sätt på ljudet på din dator, läsplatta eller mobil om du vill ha texten uppläst.

Fler som jobbar på elevhälsan

Skolläkaren

Skolsköterskan kan boka tid hos skolläkaren åt dig om det behövs. Det kan till exempel vara om du har ont någonstans och skolsköterskan tycker att det behöver undersökas mera.

Skolpsykolog

Du kan få träffa skolpsykologen om du har det svårt i skolan eller hemma. Skolpsykologen kan ta reda på vad du är bra på och vad du behöver för hjälp med det som är svårt. Ibland kan dina föräldrar eller någon personal från skolan vara med.

Alla skolor har en skolpsykolog, men det är inte alltid hen finns på skolan där du går. Om du behöver träffa en skolpsykolog kan en lärare, rektorn eller skolsköterskan hjälpa dig.

Specialpedagog

Om du behöver extra hjälp med skolarbetet får du träffa specialpedagogen. Det kan till exempel vara att man har svårt att läsa eller skriva. Specialpedagogen är van vid vilka problem man kan få i skolarbetet och hjälper dig så att du ska få det lättare. Föräldrar eller andra vårdnadshavare brukar vara med och träffa specialpedagogen.

Sekretess och tystnadsplikt

Skolsköterskan, skolläkaren, skolkuratorn eller skolpsykologen får inte berätta för någon annan vad du säger till dem. De kommer inte att ringa dina föräldrar och säga att du har varit på elevhälsan och vad du har sagt. Det kallas tystnadsplikt och står i lagen.

Men ibland kan de vara tvungna att berätta saker vidare. Det är när det är så dåligt för dig att du kan fara illa. Du har rätt att må bra och om föräldrar eller andra vuxna gör något fel mot dig måste det stoppas. Det står också i lagen.

Den du pratar med på elevhälsan kan förklara mer om tystnadsplikt för dig.

Senast uppdaterad:

27 april 2015 11:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...