www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Propavan

Läkemedelsinformation

Propavan är ett läkemedel som används vid olika typer av sömnbesvär. Det kan vara att du har svårt att somna, att du vaknar flera gånger under natten eller att du vaknar för tidigt på morgonen.

Propavan tillhör läkemedelsgruppen sömnmedel och lugnande medel. Det verksamma ämnet är propiomazin.

Propavan finns som tabletter som är receptbelagda.

Så här fungerar läkemedlet

Det är inte helt klarlagt hur läkemedlet fungerar, men den verkar lugnande och dämpande på vissa områden i hjärnan. Det gör att du lättare kan somna in, att du vaknar färre gånger på natten och att du kan sova längre på morgonen.

Tabletterna verkar vanligen inom 30 till 60 minuter.

Hur tar du läkemedlet?

Du ska ta Propavan 30 till 60 minuter innan du går och lägger sig.

Behandlingen bör vara tillfällig. Läkaren bedömer hur länge du behöver ta Propavan. Om sömnbesvären inte går över bör du rådgöra med läkare och mer noggrant gå igenom orsakerna till besvären.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos för vuxna är 1-2 tabletter till natten..

Högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Om du är äldre ska du använda Propavan med försiktighet, eftersom du då kan vara mer känslig för läkemedlet.

Det finns ingen risk för att bli beroende av läkemedlet.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Biverkningar

En del personer kan bli dåsiga dagen efter de har tagit läkemedlet. Vissa kan känna av rastlöshet i benen och muskelspänning.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

12 juni 2017 14:38

Skribent:

1177.se

Granskare:

Staffan Hägg, läkare, professor, specialist i läkemedelslära och psykiatri, Linköpings universitetssjukhus Tove Gunnarsson, läkare, specialist i psykiatri, Psykiatri Nordväst, Karolinska universitetssjukhuset, Solna Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...