www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Råd för dig som behöver hjälpmedel för egenvård i hemmet

Det är fortfarande förseningar i leveranser av hjälpmedel som är utskrivna för egenvård i hemmet. Men antalet leveranser av hjälpmedel ökar i snabb takt. Har du beställt, men inte fått dina hjälpmedel, finns det flera alternativ.

Råd för dig som behöver hjälpmedel för egenvård i hemmet

 • Om dina hjälpmedel är av en sort som går att köpa på ett apotek eller i butik går det bra att handla där. Du får ersättning för de utlägg du gjort, läs här om hur det går till. 
 • Om du inte kan vänta på dina hjälpmedel ska du kontakta den vårdgivare som skrivit ut dem. Då kan du få hjälp med bedömning av om du kan använda andra hjälpmedel eller om det behövs, få en akutleverans.
 • Ring 1177 om du behöver medicinska råd eller vägledning när mottagningen där dina hjälpmedel skrivits ut har stängt. Ring 112 om läget är livshotande.

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Om du inte hittar ditt svar här finns mer information samlad på Förbrukningshjälpmedel i hemmets webbplats.

 

När kommer de produkter jag har beställt?
Det är tyvärr leveransförseningar på samtliga förbrukningshjälpmedel. I dagsläget prioriteras produkter inom sortimenten andning, diabetes, katetrar och näring. Övriga hjälpmedel levereras löpande.

Om du har frågor om när din leverans av hjälpmedel kommer så kan du kontakta kundtjänsten för förbrukningshjälpmedel på telefon eller med e-post. Telefonnumret är 08-123 366 50 och e-postadressen fhh.slso@sll.se. Många ringer nu och därför är väntetiderna tyvärr långa. Telefontiderna har förlängts och de har öppet mellan klockan 8.00 och 20.00. 

Du kan också logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster med hjälp av bank-ID. Där kan du se dina aktuella förskrivningar och beställa uttag. Om du skickat in din beställning via talong kan du se om den kommit fram och registrerats. Du ser också namnet på din förskrivare. Tyvärr kan man inte se när produkterna förväntas levereras.

Leveranser av hjälpmedel kan komma att delas upp i flera olika försändelser. Detta beror på att innehållet i en leverans ibland finns på olika lager och då skickas ut i delleveranser så fort de finns tillgängliga. I vissa fall kommer du få en jämförbar ersättningsprodukt.

Jag har fått mina hjälpmedel, när kommer fakturan?
Hjälpmedel som du har fått under juni och juli kommer du inte att faktureras för. Läs mer här.

Om du har frågor om fakturor som du har fått före den 1 juni 2018 kan du ringa till hälso- och sjukvårdsförvaltningen på telefonnummer 08-123 100 00.

Kan jag använda alternativa produkter?
Kontakta den vårdgivare som skrivit ut ditt hjälpmedel. De kan ge råd om alternativa produkter, vart du kan köpa dem och ge stöd i hur du använder dem. Du kan också ringa till kundtjänsten för förbrukningshjälpmedel för att ställa frågor om alternativa produkter. 

Du får ersättning för de utlägg du gjort.

Läs mer här om hur det går till och hitta kontaktuppgifter.

Hur får jag ersättning för utlägg för alternativa produkter? 

Om du har köpt alternativa produkter i apotek eller annan butik ska du spara alla kvitton så får du ersättning för dina utlägg under juni, juli och augusti. Du hittar all information om hur du begär ersättning på denna sida. Där hittar du även ersättningsblanketten.

Vart vänder jag mig med medicinska frågor?
Har du medicinska frågor kopplade till dina hjälpmedel ska du kontakta den vårdgivare som har skrivit ut hjälpmedlen. Om du inte får tag på din vårdgivare kan du ringa telefonnummer 1177 för att få medicinska råd och vägledning i vården av en sjuksköterska. Ring 112 om läget är livshotande.

Vart ska jag vända mig om jag har fler frågor?
På Förbrukningshjälpmedel i hemmets webbplats hittar du fler vanliga frågor och svar kring förseningarna av förbrukningshjälpmedel (länk till http://www.fhh.sll.se/). Du kan också ringa till kundtjänsten för förbrukningshjälpmedel helgfria vardagar klockan 8.00-20.00. Telefonnumret är 08-123 366 50 eller skicka din fråga med e-post fhh.slso@sll.se. Just nu är det många som hör av sig och därför är väntetiderna tyvärr långa.

Mer information finns här:

 • Förbrukningshjälpmedel i hemmets webbplats
 • Frågor och svar till patienter
 • Frågor och svar till diabetiker
 • Information om ersättning för egna utlägg
 • Blankett för ersättning av egna utlägg: 

Bakgrund:

Sedan 1 juni bedriver landstinget verksamheten i egen regi och systemet för leveranser fungerar dessvärre inte som det ska. Hjälpmedlen finns i lager i länet men kan inte levereras i den takt som önskat. Landstinget ser mycket allvarligt på detta och beklagar förseningarna.

Stockholms läns sjukvårdsområde som ansvarar för leveranserna arbetar med följande åtgärder: 

 • Förstärkt kundtjänst och förlängd telefontid.
 • Organisation för expressleveranser.
 • Kundtjänst ringer upp patienter som väntar på sina leveranser för att hitta lösningar på akuta behov.
 • Möjlighet för patienter som köpt egna förbrukningshjälpmedel att få ersättning.

Senast uppdaterad:

27 juli 2018 14:31

Skribent:

1177.se

Granskare:

Malin Erlingson, 1177 Vårdguiden, Stockholms läns landsting

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...