www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Råd vid värmebölja

Vatten

Vanligtvis svettas en vuxen person ungefär en halvliter per dygn, men när det är varmt eller om man anstränger sig kan man svettas upp till fyra liter per dygn. Vid höga temperaturer är det extra viktigt att få sig tillräckligt med vätska. Var vaksam på törst och drick ofta under dagen.

Minska gärna eller undvik helt att dricka alkohol. Alkohol har en vätskedrivande effekt på kroppen och kan göra att du snabbare blir uttorkad.

Solskydd

Använd solskyddsmedel, som skyddar mot UVA- och UVB-strålar, om du vistas ute i solen. För dig som riktat in dig på en dag på stranden – tänk på att både sand och vatten ökar solens effekt, och att solens strålar når cirka en halvmeter ner under vattenytan. Täckande kläder är ofta det bästa och enklaste solskyddet. En tunn tröja motsvarar ett solskydd med faktor 5-20. Är kläderna dessutom lite luftiga, kan de hjälpa mot värmen också.

Läs mer om solråd för barn

Skugga

Förutom att skuggan skänker svalka, skyddar den också från solen. I Sverige är solen som starkast mellan klockan 11 och 15 på sommaren. Under dessa timmar kan det vara klokt att undvika att vara ute så mycket i solen, och istället stanna inomhus eller söka sig till en skuggig plats.

Riskgrupper

Äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst, vilket gör att de kan behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen.
Om du är under någon behandling i sjukvården ska du följa de särskilda råd du fått av din läkare.

Värmeslag

Ibland kan huvudvärk och illamående vara tecken på början till värmeslag. Då är det viktigt att ta sig till en sval plats och snabbt kyla ner kroppen med till exempel en blöt handduk. Om du misstänker att du själv eller någon i närheten har fått värmeslag är det bra att ringa till 1177 Vårdguiden för att få egenvårdsråd eller ta reda på var det är bäst att söka vård. Numret är 1177.

Vården i Stockholms läns landsting under somaren

I sommar, precis som övriga året, håller länets drygt 200 husläkarmottagningar och 19 närakuter öppet som vanligt. Dessutom finns jourläkarbilar för dem som har behov av hembesök.

Senast uppdaterad:

21 april 2015 14:38

Skribent:

1177.se

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...