www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 400 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Rehabilitering i öppenvård

Du som behöver rehabilitering kan själv välja på vilken mottagning du ska få din rehabilitering. Du kan även få rehabilitering hemma om du behöver det.

När och hur väljer jag?

Om du behöver rehabilitering kan du kontakta en rehabiliteringsmottagning direkt. Du behöver inte gå via läkare och du behöver inte någon remiss.

Under länken rehabiliteringsmottagning kan du se vilka mottagningar du kan välja mellan.

Om rehabiliteringsmottagningarna

Alla mottagningar ger rehabilitering som bland annat omfattar individuella rehabiliteringsinsatser med undersökningar, behandlingar och uppföljningar. Du kan få rehabiliteringen på mottagningen eller hemma, om du av medicinska skäl inte kan besöka mottagningen.

Du kan få hemrehabilitering oavsett var du bor i Stockholms län. På mottagningarnas kontaktkort kan du läsa vilka områden de arbetar inom.

På alla mottagningar finns arbetsterapeuter, dietister och sjukgymnaster, samt personal som är utbildad inom psykisk hälsa, äldrevård och neurologiska skador och sjukdomar. Många mottagningar har även kiropraktor. Dessa arbetar tillsammans i team runt och med dig som är patient.

Vissa mottagningar har även andra kompletterande tjänster och behandlingar. Dessa är:

  • neuroteam
  • behandling i bassäng
  • kiropraktisk behandling
  • lymfödembehandling (KFÖ, kombinerad fysikalisk lymfödemterapi)

Alla mottagningar du kan läsa om under länkarna ingår i Vårdval Stockholm. Det innebär att de är godkända av Stockholms läns landsting och uppfyller högt ställda krav på bland annat kompetens och lokaler.

Neuroteam

Rehabilitering med neuroteam är till för dig är ny- eller återinsjuknad i stroke eller som skrivs ut från sjukhus eller klinik efter att ha drabbats av förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom. En förvärvad hjärnskada är en skada som inte är medfödd utan kommer akut och i samband med exempelvis en olycka eller sjukdom. Neurologisk sjukdom är sjukdomar som drabbar nervsystemet, till exempel multipel scleros (MS) och Parkinsons sjukdom.

Neuroteamet består av arbetsterapeut, logoped, sjukgymnast samt kurator, som bland annat undersöker, behandlar och följer upp hur rehabiliteringen går. De ska även se till att du och dina närstående får den information ni behöver.

Rehabiliteringen kan du få på mottagningen eller hemma om du av medicinska skäl inte kan besöka mottagningen. Hemrehabilitering med neuroteam kan du få oavsett var du bor i Stockholms län.

Under länken Rehabilitering neuroteam kan du se vilka mottagningar du kan välja mellan. Listan kommer att fyllas på allt eftersom fler mottagningar blir godkända inom vårdvalet.

Behandling i bassäng

Vissa mottagningar kan ge rehabilitering i bassäng. Det kan vara bra för patienter med höftartros eller knäartros, reumatiska sjukdomar, fibromyalgi eller vid övervikt.

Under länken Rehabilitering bassäng kan du se vilka mottagningar du kan välja mellan. Listan kommer att fyllas på allt eftersom fler mottagningar blir godkända inom vårdvalet.

Kiropraktisk behandling

Kiropraktik utgår från att minskad rörlighet i lederna, till exempel på grund av stelhet och smärta, påverkar muskler och nerver i kroppen så att det gör ont. Behandlingen är inriktad på att få lederna att fungera igen. Smärta i rygg, nacke och axlar är exempel på besvär som kan behandlas med kiropraktik.

Lymfödembehandling och KFÖ

Har du lymfödem kan du få lymfödembehandling, det vill säga KFÖ, kombinerad fysikalisk lymfödemterapi, på vissa mottagningar.

Under länken Rehabilitering lymfödembehandling kan du se vilka mottagningar du kan välja mellan. Listan kommer att fyllas på allt eftersom fler mottagningar blir godkända inom vårdvalet.

Vad kostar det?

Patientavgiften för rehabilitering är 200 kr per besök. Den som bedöms vara i behov av sammanhängande hemrehabilitering betalar ingen patientavgift.

Samtliga patientavgifter ingår i högkostnadsskyddet.

Boka om och boka av besök i våra e-tjänster

Du som är folkbokförd i Stockholm kan logga in och själv boka om eller boka av ett besök. Du kan även förnya recept.

Bor du inte i Stockholm, men söker vård här?

Tänk på att det alltid är ditt eget landstings regler om remisser som gäller när du själv söker vård i annat landsting. Samtidigt upphör vårdgarantin att gälla. Vårdgarantin handlar bland annat inom hur många dagar det maximalt får gå innan du får vård.  

Senast uppdaterad:

18 maj 2016 15:38

Granskare:

Carita Holmlund Stavrou, handläggare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Malin Erlingson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...