www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Reportage: Att få stöd av en kompis

När Julias mamma fick cancer blev Julia lamslagen. Hon förstod att hennes värld höll på att förändras för alltid, men förmådde inte känna någonting alls.

Kompisen Caroline blev den ventil som gjorde att Julia inte sprängdes. Carolines mamma hade också haft cancer. Inför Caroline behövde Julia inte förklara sig. Vänskapen blev Julias fristad när mamman var sjuk.

Julia var 15 år och gick i nian då hennes mamma fick diagnosen njurcancer. Omgivningen förväntade sig att Julia skulle gråta, men istället blev hon iskall. Det var då Caroline hörde av sig igen.

Julia och Caroline var mycket bra kompisar när de gick i lågstadiet. Av olika anledningar gled de ifrån varandra. Några gånger försökte de återuppta kontakten, men det rann ut i sanden. När Julias mamma fick cancer fann de varandra igen. Caroline hörde om sjukdomen.

– Jag tänkte att jag kunde vara till hjälp. Man behöver prata med någon, även om man inte alltid vill tala om förälderns cancer, säger Caroline.

Räcker med att finnas där

Det vet hon av egen erfarenhet. Carolines mamma hade cancer då Caroline var nio år. Redan då förstod Julia att cancer var något att vara ledsen för, men inte vidden av sjukdomen. Carolines mamma blev frisk. Julia hade nästan glömt bort att Carolines mamma varit sjuk innan Caroline tog kontakt.

– Jag sa att ”om du behöver prata så finns jag här”, berättar Caroline.

För Julia var det en stor lättnad.

– Vi pratade jättemycket. Ingen annan av mina kompisar hade varit med om något liknande. Dessutom kände jag att jag kunde lita på Caroline eftersom vi varit vänner som barn, säger Julia.

Bara tillsammans med Caroline kände Julia att hon fick vara sig själv och slapp att sätta upp skyddsmurar.

– Caroline bara fanns där. Det var jag som avgjorde om vi skulle prata om mamma eller inte. Det var skönt att veta att jag kunde prata om det ifall jag behövde, men låta bli om jag inte ville, säger Julia.

Viktigt att tillåta sig att ha kul också

Julia och Caroline kunde även prata om saker som knappt var tillåtna att tänka. Som att man kan skämmas för sin mamma, bara för att hon är sjuk och saknade hår, eftersom alla tittade. Det fanns även utrymme för skratt. Flickorna pratade om killar, gick på stan och åkte till stranden.

­– Det är okej att vara glad. Jag försökte se till att vi gjorde roliga saker så att Julia inte skulle vara ledsen, säger Caroline.

Ingen kan helt förstå

Julia kände att hon knappt orkade umgås med några andra kompisar än Caroline.

– Antingen frågade de för mycket eller så låtsades de som ingenting. Båda delarna var lika jobbiga.

Julia avskydde när vänner kunde säga till henne: ”Jag förstår precis hur du känner.”

– Jag blev så arg och vill bara skrika: ”Du förstår absolut ingenting”. För det kan ingen göra som inte har varit med om det själv, säger Julia och får medhåll av Caroline.

– Ingen kan förstå hur utsatt man känner sig när ens mamma är allvarligt sjuk, säger Caroline.

Julias mamma dog efter fyra månaders kamp mot cancern. Julia ringde till Caroline direkt efter att hennes mamma dött.

– Jag kände mig väldigt hedrad att du gjorde det, säger Caroline.

Att inte känna sig ensam

Ibland kan Julia känna ett styng av avundsjuka när hon tänker på att Caroline har sin mamma kvar i livet.

– Avundsjuka, men inte ilska. Det är inte hennes fel att sjukdomen tog min mamma, säger Julia.

Hon vill inte tänka på hur den här tiden skulle ha varit om hon inte haft Caroline att anförtro sig åt. Båda tjejerna tycker att alla barn och ungdomar som har en allvarligt sjuk förälder borde ha en möjlighet att träffa andra i samma situation.

– Det är bra att prata med en vuxen kurator, men om man pratar med någon i samma ålder ger det en helt annan känsla, säger Caroline.

– Då förstår man att man inte är ensam. Det är en tröst i sig. Det borde finnas stödgrupper för unga vars föräldrar har cancer på alla sjukhus där cancersjuka vårdas, säger Julia och Caroline.

Senast uppdaterad:

5 september 2012 16:28

Skribent:

Lotta Bergman, journalist

Granskare:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...