www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Reportage: Christopher fick vårdas hemma

Det är få barn i Sverige som vårdas hemma efter en stamcellstransplantation. Men Christopher, 4 år, fick vårdas hemma från dagen efter transplantationen. Föräldrarna frågade Huddinge sjukhus som bedömde att de skulle klara situationen hemma.

– Han var en annan unge hemma än på sjukhuset. Han var tryggare och samarbetade på ett helt annat sätt. Jag såg att han mådde mycket bättre, säger sjuksköterskan Eva Martell som kom hem till familjen varje morgon för att ta prover, temperatur och kontrollera att Christopher mådde bra.

Christopher har akut myeloisk leukemi, AML. När sjukdomen inte gav med sig, trots den första behandlingsomgången, blev det nödvändigt att göra en stamcellstransplantation med stamceller från en donator. En krävande behandling där barnet först får mycket höga doser av cytostatika som också slår ut immunförsvaret fullständigt. Därför måste barnet finnas i en mycket ren och bakteriefri miljö, oftast på en isolerad sjukhusavdelning. Men man kan få hemsjukvård, förutsatt att man klarar av både de stänga reglerna kring hygien och den press det kan innebära att själv vårda sitt barn.

– De första tre veckorna städade vi ofta och bytte till rena kläder varje dag. Vi fick slänga alla blommor och alla som kom hit fick tvätta händerna med sprit. Men allt det där kändes som små problem, säger Christophers mamma Tamara och pappa Paul.

 

Den här artikeln publicerades i Barncancerfondens tidning nummer 3, 2010.

Läs hela artikeln på Barncancerfondens webbplats

Senast uppdaterad:

28 januari 2014 10:18

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...