www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Reportage: Ester fick malignt melanom

– Min man sa att jag låg och ”sillade” mig. Det betydde att jag låg och stekte mig som en sill, skrattar 83-åriga Ester. Som ung älskade hon att sola och hon brände sig många gånger. Solandet tror Ester är orsaken till att hon började utveckla hudcancer, en sjukdom som upptäcktes i samband med Melanoma Monday, den stora prickdagen.

Ester pratar snabbt och intensivt. Hon ger inte intryck av ålderdom. Yrkeslivet tog slut först i 75-årsåldern och det verkar vara full fart genom livet, många aktiviteter, barnbarn, föreningsengagemang och resor. Hon berättar gärna och skrattande.

– Jag har ärvt mitt goda humör efter pappa men också alla prickarna på huden.

Gick till hudklinik

Alla prickar och fräknar är något Ester vant sig att leva med. I 20-årsåldern gick hon till läkare för att hon ville ta bort hudförändringarna men läkaren skrattade och påpekade att hon inte skulle se speciellt bra ut om 150 hudprickar skulle tas bort.

För tio år sedan uppsökte hon ännu en gång en läkare för att se om hon hade hudcancer men läkaren kunde inte upptäcka något. I samband med Melanoma Monday, stora prickdagen, år 2008, gick Ester till en hudklinik för att hon var orolig för ett bensår som inte ville läka.

– Läkaren sa att benet var det nog inget problem med men att hon ville se närmare på ett märke på armen.

Fick snabbt operationstid

Prov togs på bensåret och på det misstänkta märket på armen. Pricken var stor som en lillfingernagel. Den kliade inte, blödde inte eller besvärade Ester på något sätt och därför hade hon bara sett den som en av alla andra hundratals prickar som hon har på kroppen.

Efter en vecka ringde samma läkare och sa att bensåret inte var något att oroa sig över men att hudförändringen på armen var ett förstadium till malignt melanom.

– Jag trodde först inte på henne. Jag tänkte fortfarande att det var något fel med benet men när hon ville att jag snabbt skulle tillbaka till sjukhuset för operation förstod jag allvaret.

Ingen cancer i kroppen

Det gick tio dagar från upptäckt till operation. Läkaren skar djupt för att försäkra sig om att cellförändringen inte skulle återkomma eller kunna sprida sig.

– Det gjorde inte så ont eftersom jag var ordentligt lokalbedövad men det är klart efteråt kändes det rejält.

Såret syddes ihop med sex stygn. Idag visar en liten ”kälkbacke” på armen var ingreppet gjordes.

Läkaren undersökte också Esters lymfkörtlar för att se om det fanns en cancerspridning i kroppen. Tack och lov hittades ingenting.

Tacksam över bra vård

– Det var fantastiskt bra. Även om läkaren inte var översvallande vänlig så gjorde hon ett bra jobb och det är ju huvudsaken. När man väl kommer in till sjukvården så blir man mycket väl omhändertagen.

Får själv kontrollera sina prickar

En läkarkontroll gjordes ett halvår efter operationen. Allt såg bra ut. Nu får Ester själv avsyna eventuella förändringar – en procedur som inte är helt enkel eftersom det främst är på ryggen som hennes prickar sitter. Därför funderar hon på att åter uppsöka en hudmottagning.

Solandet är boven

Ester tror att det var allt solande som gjorde att hon höll på att utveckla hudcancer.

– När jag var yngre så kunde jag ligga och sola hur länge som helst och då var man ju inte så upplyst om hudcancer. Jag tyckte att solandet var så skönt och jag kände mig snygg och fräsch när jag blev brunbränd. Men jag solade så mycket att jag fick blåsor och hade till och med sår, berättar hon.

Råd till andra

Ester använde aldrig solskyddskräm vare sig till sig själv eller till sina barn. Idag skulle hon inte vara så oförsiktig. Nuförtiden kryper hon gärna in i skuggan. Hon tycker att man måste ha i bakhuvudet att sol inte bara är härligt.

Eftersom det var en ren slump att hennes begynnande cancer upptäcktes tycker Ester att man måste vara observant. Även om man mår bra och prickarna inte växer eller besvärar en så kan en läkarkontroll vara bra.

– En vanlig distriktsläkare tror jag inte hade upptäckt min prick men min specialistläkare verkade ha argusögon. Därför tycker jag man ska vända sig till en hudklinik, föreslår hon.

FOTNOT: Ester heter i verkligheten någonting annat.

Senast uppdaterad:

28 januari 2011 10:30

Skribent:

Jan Kallenberg, 1177.se

Granskare:

Jan Kallenberg, 1177.se

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...