www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Reportage: Jag har aldrig mått bättre än nu

Mona-Lisa Lasson har levt med reumatisk artrit, RA, i 45 år men känner sig idag piggare och starkare än någonsin. Som tonåring ordinerades hon sängläge eftersom fysisk aktivitet då ansågs förvärra sjukdomen. Tack vare ny effektiv behandling kan hon sedan flera år träna obehindrat och har för första gången sprungit Vårruset.

Att få en reumatisk sjukdom när man är en aktiv 15-åring med mycket spring i benen är ett närmast overkligt dråpslag.

– När jag fick min diagnos upplevde jag det som om livet redan var slut. Jag som älskade att röra på mig kunde plötsligt knappt gå. Alla leder var angripna, jag hade fruktansvärt ont och var oerhört trött i många år, berättar Mona-Lisa Lasson.

Då, för 45 år sedan, fanns det inga effektiva behandlingar att tillgå och det dröjde också länge innan hon fick träffa en reumatolog.

– Många olika behandlingar testades, men jag blev inte bättre. Dessutom blev jag ordinerad att vila så mycket som möjligt. Att träna fanns inte på kartan då, man var övertygad om att fysisk aktivitet var skadligt för RA-patienter, säger Mona-Lisa Lasson.

– Men jag har alltid valt att betrakta mig som en frisk människa, fast med ett rörelsehinder.

Det enda synliga sjukdomstecknet på denna 60-åring är händerna som hann bli lite krokiga eftersom det dröjde innan hon fick en fungerande behandling.

– Ja, det är fortfarande lite jobbigt att skaka hand med folk, men i övrigt har jag nästan inga besvär av min sjukdom längre, säger hon och berättar att hon som 20-åring blev utskälld av pensionärer när hon satt på handikapplats på tunnelbanan.

– Bara den som tittade på händerna kunde ju se att jag var sjuk.

Sedan fem år tillbaka behandlas hon med ett biologiskt läkemedel. Biologiska läkemedel tillverkas av levande celler eller vävnad och är ofta kopior av ämnen som finns i kroppen.

– Jag ger mig själv en spruta en gång i veckan och går på kontroll var fjärde månad. Faktum är att jag aldrig har mått bättre i hela mitt liv än jag gör nu. Till och med min gamla mamma, som ju minns hur dålig jag var som ung, är förvånad över att se mitt tillstånd idag. Jag har ingen aktiv inflammation, ingen smärta och inga svullnader.

Men hon betonar att välbefinnandet inte bara är läkemedels-behandlingarnas förtjänst. En minst lika viktig faktor är den regelbundna motionen som hon fick upp ögonen för i samband med att hon deltog i en träningsstudie på ett gym.

– Jag tränar två gånger i veckan sedan flera år och har blivit så mycket starkare än förr. Nu klarar jag allt tungt trädgårds-arbete och har till och med börjat jogga lite. I våras deltog jag i Vårruset och det hade jag aldrig någonsin föreställt mig att jag skulle klara av.

– Jag har fått mer energi och blivit mycket gladare sedan jag började träna. Det har blivit ett behov.

Senast uppdaterad:

22 december 2015 13:31

Skribent:

Evelyn Pesikan

Granskare:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...