www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Reportage: Magnus fick peniscancer

Magnus, 48, år, har behandlats för peniscancer. Beskedet att han var sjuk fick han dagen före nyårsafton för tre år sedan. Det blev inget roligt nyårsfirande. – Jag tänkte att jag kanske hade ett halvår kvar att leva. Men Magnus är kvar. Det är hans penis också. – Den är lite knölig och tilltufsad efter behandlingarna, men den fungerar.

Magnus har haft problem med huden på penisen sedan han var i 25-årsåldern. Först trodde läkarna att det var en svampinfektion. När behandling med salva inte hjälpte, sökte han hjälp igen. Då fick han veta att han har den ovanliga hudsjukdomen lichen sclerosus. Sjukdomen ökar risken för att få peniscancer. Men det visste varken Magnus eller de läkare han träffade i början.

Magnus blev omskuren. Förhoppningen var att besvären därmed skulle försvinna för gott. Det gjorde de inte.

Han tyckte att han ändå fick ett bra bemötande och antog att han fick så god hjälp som det gick att få. Han fortsatte genom åren att träffa läkare som gav honom olika krämer och salvor. Men till sist fick han ett sår som inte ville läka. Samtidigt kom han till en ny läkare. Hon förstod att Magnus besvär behövde undersökas mer ingående och tog hudprov som skickades på analys. Provet visade att Magnus hade cancer.

– Jag är oerhört tacksam att jag fick träffa den nya läkaren – även om hon kanske hade kunnat vänta med att ge beskedet till efter nyårshelgen, säger Magnus.

Fick vänta på hjälp i flera år

Han är ändå nöjd med den vård han har fått, eller snarare, med den vård han till sist har fått.

– De första läkarna jag träffade visade ju världens välvilja. Men de var alldeles för tvärsäkra. Varför uttala sig om något som de inte kunde istället för att skicka mig till urolog på en gång, som läkaren som till sist tog hudprovet? Kanske hade jag sluppit få cancer och bli opererad om jag inte hade behövt gå och dra med detta i 15 år.

– Men när jag väl fick cancerbeskedet fick jag vård direkt.

Först genomgick Magnus en operation där själva cancertumören skars bort. Sedan fick han göra samma operation igen, eftersom nya cancerfläckar dök upp. När inte heller det hjälpte, blev det en tredje operation. Då tog kirurgen bort cancertumören genom att byta ut huden på ollonet. Den nya huden togs från Magnus lår.

Försöker att inte oroa sig

Det var för ett år sedan. Nu går han på efterkontroll var tredje månad. När vi ses har han just varit på en sådan. Då tittar och känner läkaren på penisen. Magnus får berätta hur han mår och om han har märkt av någon förändring. Ibland får han lämna ett hudprov. Kanske tar läkaren några bilder.

– Jag går hellre på för många efterkontroller än för få. Jag har så mycket att leva för. Jag har en fantastisk sambo och vi har fyra barn tillsammans.

Vid en efterkontroll kommer alla funderingar om cancern fram: Har sjukdomen kommit tillbaka? Vad innebär i så fall det? Kommer jag att överleva? Mellan efterkontrollerna är det däremot meningen att livet ska levas som vanligt. Det kan vara lättare sagt än gjort att plocka fram och stoppa undan sin oro på det sättet.

– Jag försöker ha så fullt upp jag kan. Det är inte svårt för mig. Jag har alltid varit en driftig och energisk person.

Ville ha en ny penis

Magnus är egen företagare. Det har inte varit lätt. En tidigare satsning gick fel och höll på att göra honom utblottad. Nu går det bättre. Han och hans nya kompanjon har flera anställda och planer på att expandera utomlands.

Att Magnus vågade starta ett nytt företag tror han beror på att han är "en i grunden obotlig optimist".

– Jag kan lära av det som har hänt men försöker på alla sätt och vis att inte fastna i det som har varit. Uppstår det ett problem vill jag inte älta det utan försöker tänka "hur löser jag det här, då"?

Så tänker han också om cancern. Sedan kanske inte alla förslag till lösningar går att genomföra. Även om han fortfarande kan kissa och få stånd är det inte riktigt som det var tidigare. Därför frågade Magnus läkaren om det kanske gick att få en ny penis, genom transplantation? Det är tekniskt möjligt, fick han veta, fast har aldrig gjorts i Sverige. Men framför allt tyckte hans sambo Maria att det var en dålig idé. Hon vill ha Magnus som han är.

– Maria har genom åren bromsat mig jättemycket och jag är så glad för det, för jag ser bara möjligheter överallt – ibland blir det kanske lite för mycket.

Sexlivet är annorlunda

Magnus tycker å ena sidan att det finns människor som har mycket värre cancersjukdomar än han själv har. Å andra sidan känns det svårt att det är just penisen som han själv har blivit sjuk i.

– Hade jag fått välja så hade jag valt vilken kroppsdel som helst, men inte där. Är det något en man är rädd om, så är det väl oftast penisen.

Sjukdomen och behandlingarna har påverkat sexlivet. 

– Förut var vi väldigt roade av att ligga med varandra. Vi tycker fortfarande om att kyssas, kramas och hångla men att gå ett steg längre är svårare nu. Visst försöker vi, men vi har inte samma utbyte av det längre, tyvärr.

Ett tag var sex med penisen praktiskt omöjligt eftersom operationssåret behövde tid att läka. Sedan har Maria tyckt att ärren har skavt. För Magnus del är känseln nedsatt i ollonet. Det är en vanlig följd när huden där byts ut.

Efter allt som har varit är samlivet ändå förhållandevis bra, tycker Magnus.

– Bara man vill och har fantasi går det att göra mycket för att tillfredsställa varandra. Känseln och lusten sitter i huvudet också. Om man tänker positiva tankar så blir det som ett längre förspel.

För Magnus och Maria är det viktigt att vara trofast och kämpa på. Den grundhållningen har varit till stor hjälp för dem båda när de ska hantera den nya situationen, tror Magnus. I övrigt är han och Maria inte särskilt lika.

– Om det fanns en tävling som hette "Vem vet mest om sin partner?" skulle vi vinna den, för om jag tycker någonting, så kan jag ge mig sjutton på att Maria tycker precis tvärtom, säger Magnus och ler.

Fast då handlar det mest om världsliga ting, som prylar. Prylar är inte så viktiga för Maria. Magnus, däremot, lägger gärna pengar på alltifrån bilattiraljer till saker som han kan behöva när han jagar småvilt: bössor, avståndsmätare och kikarsikten. Och vill han ha något, köper han det på en gång.

– Då har man ju glädje av grejerna en längre tid. Ska man vänta till sen, ja då kan ju allt möjligt hinna hända. Jag kanske krockar med en långtradare eller sätter ett fiskben i halsen.

Hudsjukdomen kräver mycket omsorg

Telefonen ringer flera gånger under intervjun. Även om de är två som sköter företaget, är det hektiskt. Den tid som blir över ägnar Magnus åt familj och friluftsliv. Med fyra barn blir det en hel del skjutsande hit och dit till träningar. Det finns helt enkelt inte så mycket utrymme åt tankar på cancer.

Något som begränsar honom betydligt mer är hudsjukdomen lichen sclerosus. Den gör huden på penisen skör och kan påminna om eksem. De besvären kommer Magnus att fortsätta få leva med.

– Om du visste vilken procedur det är! Varje dag måste jag smörja och smörja. Jag har provat allt, från barnoljor till idominsalva. Nu har jag hittat en mandelolja som fungerar ganska bra. Men jag får inte bli varm, för då blir jag fuktig och då blir det alldeles sårigt. Det betyder att jag inte kan duscha varje dag, för då eftersvettas jag. Jag kan bara ha underkläder i material som andas och jag byter säkert tre gånger om dagen.

Berättar bara om någon klagar på vården

Eftersom det finns en koppling mellan hudsjukdomen och peniscancer, händer det trots allt att de oroliga tankarna kommer ibland. Berättelsen om hur hans mamma lämnades bort som tvååring sedan Magnus mormor dött i bröstcancer har präglat hela familjen.

– För oss har cancer bara betytt en sak. Men min mormor dog ju på 40-talet, det har hänt mycket inom cancervården sedan dess, det förstår jag ju nu.

Magnus har berättat om cancersjukdomen för sin familj och närmaste släkt. I övrigt vill han vara anonym. Dels tycker han att det känns som lite tabu att prata om könsorganen, dels tycker han inte att man ska prata med för många människor om att man är sjuk. Men ibland gör han undantag:

– Om jag kommer på någon med att gnälla på svensk vård, då kan jag berätta. Det finns så många som tror att de måste teckna privata sjukförsäkringar men det behövs inte. Jag tycker att den vård jag har fått är helt fantastisk.

Magnus och Marias barn vet också att deras pappa har peniscancer. De yngsta barnen har just blivit tonåringar.

– När de frågar mig något om sjukdomen, pratar vi självklart om den. Men det är inget vi ältar dagligdags.

Att få tala med läkarna lugnar

Magnus tycker att det räcker med det stöd och den förståelse han känner från familjen, och framför allt Maria. Någon professionell hjälp, som stödjande samtal med en terapeut eller kurator, känner han inget behov av.

– Däremot har jag pratat mycket med läkarna när jag har träffat dem. Jag frågar dem vad det är som händer, om det är något jag ska uppmärksamma och vad jag kan förvänta mig. Jag vill veta om de har läget under kontroll. När de säger att de har det, så räcker det för mig. Då blir jag lugn. Allt annat blir bara spekulationer.

Klara besked, en fulltecknad kalender och en syn på motgångar som problem som kan lösas. Det är Magnus sätt att inte låta oron ta över. Men det finns en sak till som hjälper honom: Magnus har en tro på Gud sedan han var barn.

– Jag är ju inte Carola Häggkvist, precis. Jag går i kyrkan kanske vart tredje år. Men det finns någonting... en känsla av mening. Det här med företagandet har ju aldrig varit enkelt, det har varit ett slit och ibland nästan en bedrövelse. Ändå har jag alltid känt att det löser sig på något sätt, och det har det ju gjort. Samma sak är det med cancern. Det löser sig. Att jag kan känna så har att göra med min barnatro. Den ger mig en väldig trygghet.

FOTNOT: Magnus och Maria heter egentligen något annat.

Senast uppdaterad:

25 juni 2015 15:45

Skribent:

1177.se

Granskare:

Susanna Olzon Schultz, 1177 Vårdguiden Susanna Schultz, 1177 Vårdguiden Ulf K Håkansson, överläkare, urologkliniken, Skånes universitetssjukhus, Malmö

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...