www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ridaura

Läkemedelsinformation

Ridaura är ett läkemedel som används vid ledgångsreumatism.

Medicinen tillhör gruppen antireumatiska läkemedel. Det verksamma ämnet i medicinen är ett guldsalt som heter auranofin.

Recept och högkostnadsskydd

Ridaura finns som tabletter i styrkan 3 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Vid ledgångsreumatism blir lederna inflammerade. De blir ömma, svullna och stela. Medicinen bromsar sjukdomsförloppet genom att minska inflammationen. Då blir problem med smärta, stelhet och svullnad mindre. Det är inte helt klarlagt på vilket sätt medicinen minskar inflammationen i lederna.

Från att man börjar ta medicinen kan det ta 2-3 månader innan man märker att man blir bättre i sina leder.

Hur tar man medicinen?

Det kan vara bra att ta medicinen tillsammans med mat för att undvika magbesvär som till exempel illamående eller lös avföring.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är 2 tabletter om dagen. Man kan ta båda tabletterna samtidigt på morgonen eller så kan man dela upp dosen så att man tar en tablett på morgonen och en på kvällen.

Om man har glömt en dos tar man den vanliga dosen vid nästa dostillfälle. Man ska inte ta dubbel dos.

Viktigt

Ridaura ska inte användas om man har systemisk lupus erythematosus, SLE. Man ska inte heller använda medicinen om man har en sjukdom i levern, njurarna eller benmärgen.

Biverkningar

En del personer som använer medicinen kan till exempel få magbesvär som magont, illamående eller diarré. Andra kan få inflammation i munslemhinnan, klåda, hudutslag och rinnande och kliande ögon.

En del får påverkan på blod- eller levervärden och njurarna kan också påverkas. När man behandlas med Ridaura får man därför regelbundet lämna blod- och urinprover för att upptäcka eventuella biverkningar.

Graviditet och amning

Man bör undvika Ridaura när man är gravid. Erfarenheterna är begränsade av att använda läkemedlet under graviditet. Man ska rådgöra med läkare om när man bör sluta med medicinen inför en planerad graviditet.

Man bör undvika läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

11 maj 2016 16:40

Skribent:

1177.se

Granskare:

Åsa Häggström, läkare, specialist i reumatiska sjukdomar, Länssjukhuset, Kalmar Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...