www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Riklig mens – vad kan man göra själv?

När har man riklig mens?

Det kan vara svårt att bedöma hur mycket man blöder. Riklig mens innebär att man måste byta mensskydd så ofta att det känns besvärande eller att man använder dubbla mensskydd för att inte blöda igenom. Det kan också betyda att det inte går att leva som vanligt under mensen. Man kanske inte kan motionera som man brukar eller väljer att avstå från resor eller fester.

Riklig mens beror ofta på att det finns mycket av ett ämne i livmodern som löser upp levrat blod. Det gör att blödningen har svårare att avta och man blöder mer.

Medel kan minska blödningen

På apotek finns det ett receptfritt läkemedel, Cyklo-F, som man kan använda på egen hand under förutsättning att man har regelbunden mens. Behandlingen gör att blödningen minskas med nästan hälften. Antalet dagar man blöder är fortfarande detsamma. Medicinen hindrar det ämne som löser upp levrat blod från att verka, vilket gör att man förlorar mindre blod. Läkemedlet påverkar inte hormoner, menscykel eller ägglossning.

Är man under 15 år bör man inte påbörja en behandling utan att först kontakta läkare för rådgivning. Detsamma gäller vid vissa sjukdomar då medicinen inte kan användas. Man kan fråga på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har rikliga blödningar kan det ge ett lågt blodvärde, blodbrist. Då kan man känna sig trött och orkeslös. Ibland kan man också få besvär med yrsel, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Om man misstänker att man har blodbrist bör man kontakta vården.

Man bör också kontakta vårdcentral eller gynekolog om man blöder mer än tidigare. Det gäller också om mensblödningen plötsligt förändras och blir mer oregelbunden, eller om man har riklig mens och samtidigt har lätt att få blåmärken och blöder näsblod ofta.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

21 januari 2011 13:19

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...