www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Risedronsyra

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet risedronsyra finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Optinate Septimum
  • Risedronat Actavis
  • Risedronate Bluefish
  • Risedronat Jubilant
  • Risedronat Sandoz
  • Risedronat Stada.

Vad är risedronsyra?

Risedronsyra används vid benskörhet och därmed minskar risken för benbrott, så kallade frakturer.

Risedronsyra tillhör en grupp läkemedel som kallas bisfosfonater.

Så här fungerar läkemedlet

Benen i skelettet är levande vävnad som ständigt bryts ner och byggs upp. Hos en frisk vuxen människa finns en balans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben. Om du har benskörhet är balansen rubbad så att mer ben bryts ned än vad som byggs upp. Benen i kroppen blir då porösa och svaga och risken för benbrott ökar.

Det verksamma ämnet risedronsyra binds till skelettet och påverkar de celler i skelettet som bryter ner benvävnad. Det leder till att nedbrytningen av ben minskar och skelettet blir mer hållfast.

För att stärka benvävnaden behöver du tillskott av kalcium och vitamin D. Därför kompletteras behandlingen i regel med läkemedel som innehåller kalcium och vitamin D.

I vilka former finns risendronsyra?

Risendronsyra finns som tabletter. Läkemedlet är receptbelagt.

Hur använder jag risedronsyra?

Effekten av läkemedlet minskar om du tar tabletterna samtidigt med mat, dryck eller andra läkemedel. Därför är det viktigt att noga följa anvisningarna om hur risedronsyra ska tas, och att inte äta eller dricka något annat än kranvatten samtidigt som du tar risedronsyra.

Tabletterna ska sväljas hela tillsammans med ett glas kranvatten.

Ta läkemedlet på fastande mage när du har stigit upp på morgonen. Sitt eller stå när du tar tabletterna och förbli sedan i upprätt ställning i minst 30 minuter. Först därefter kan du äta eller dricka något. Ligg inte ner förrän du har ätit dagens första måltid.

Att du ska stå eller sitta upp beror på att det verksamma ämnet i läkemedlet kan irritera slemhinnan i svalget och matstrupen. Därför är det viktigt att tabletterna snabbt kommer ner i magsäcken.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dosen är en veckotablett som du tar en gång i veckan, på samma veckodag.

Läkemedlet ska inte användas av barn eller ungdomar.

Om du har glömt att ta tabletten kan du ta en tablett på morgonen dagen efter du upptäckt misstaget. Sedan återgår du till att ta läkemedlet på den veckodag du brukar ta den.

Att tänka på när du använder risedronsyra

Om du har för låg halt kalcium i blodet, så kallad hypokalcemi, behöver du ofta undersökas och behandlas innan det går att avgöra om du kan använda läkemedlet.

Du bör inte använda läkemedlet om du, på grund av till exempel sjukdom eller skada, inte kan stå eller sitta upp i 30 minuter.

Du bör inte heller använda läkemedlet om du har skador eller sjukdomar i matstrupen som gör att du har svårt att svälja, om du har en njurskada eller om njurarna fungerar dåligt.

Berätta för din läkare om du har magsårsliknande problem, om du har haft magsår tidigare eller om du har genomgått en operation i magen eller tarmarna.

Berätta för din tandläkare att du behandlas med risedronsyra.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du använder andra läkemedel än risedronsyra ska dessa tas vid en annan tidpunkt på dagen. Andra läkemedel kan tas efter frukosten, minst 30 minuter efter det att du tagit risedronsyra.

Om du behöver kalciumtabletter är det vanligt att du tar dem och risedronsyra enligt ett särskilt schema som görs upp tillsammans med läkaren.

Biverkningar

En del personer som använder risedronsyra kan känna av biverkningar från magen, till exempel magont, illamående, sura uppstötningar, gaser, förstoppning eller diarré. Vissa kan få huvudvärk eller smärta i muskler och leder.

Oftast är biverkningarna lindriga, men blir de besvärliga ska du kontakta läkare. Om du får bröstsmärtor, svårt att svälja eller plötslig halsbränna ska du sluta ta tabletterna och omgående kontakta läkare.

Graviditet och amning

Du ska inte använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk att fostret kan påverkas. Om du blir gravid när du använder läkemedlet ska du sluta ta det och rådgöra med en läkare.

Du ska inte använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

20 juni 2016 16:35

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ewa Waern, läkare, specialist i åldrandets sjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndal Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...