Nu kan du boka skönhetsbehandlingar online! Besök Glamma.se redan idag.
www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
5 100 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Så här tvättar du händerna

Att tvätta händerna är något av det allra viktigaste du själv kan göra för att förhindra att smittor sprids. Försök göra det till en vana att tvätta händerna vid följande tillfällen:

  • när du kommer hem
  • efter toalettbesök
  • innan du lagar mat
  • innan du äter.

Om du har familj, se till att alla har var sin handduk. Eller använd engångshanddukar när folk runt omkring er börjar bli sjuka. Och stäng gärna av kranen med armbågen eller med handduken.

Handsprit som ett komplement

Försök alltid att tvätta dig med tvål och vatten i första hand och se handsprit som ett komplement, till exempel för att inte torka ut händerna om du tvättar dem ofta. Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta influensa- och förkylningsvirus, men det finns virus där det är helt verkningslöst. Det gäller till exempel de virus som sprider vinterkräksjuka (calicivirus).

Tips till dig som har barn

En del barn tycker det är svårt att tvätta händerna så lång tid som behövs. Pröva då att sjunga "Blinka lilla stjärna" samtidigt som ni tvättar händerna. Det tar ungefär 20 sekunder och på den tiden hinner de flesta händer bli rena. Ett annat tips är att se hur mycket lödder det kan bli. Det ska vara "minst tusen miljoner bubblor" innan de är klara. 

Senast uppdaterad:

16 mars 2016 10:16

Skribent:

1177.se

Granskare:

Hanna Wahlqvist,Hygiensjuksköterska, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. SLL Åsa Schöldéen, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo Fakta och Råd från 1177 Vårdguiden

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...