www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 400 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Såriga bröstvårtor

Tips och råd

Kan bero på hur man ammar

Om man får sår på bröstvårtorna när man ammar, beror det oftast på att barnet har haft ett för litet grepp om bröstet med munnen eller legat lite snett mot bröstvårtan.

Såriga bröstvårtor gör ont, därför är det bra att försöka få såren att läka så fort som möjligt och det finns en del tips som kan hjälpa.

Smörj in bröstvårtorna med bröstmjölk

Det kan hjälpa att smörja in bröstvårtorna med bröstmjölk både före och efter amningen. För att inte såret ska bli infekterat är det viktigt att tvätta händerna innan man rör vid bröstvårtorna. Efter amningen är det bra att låta brösten lufttorka.

Det kan hjälpa att amma på ett annat sätt

Man kan pröva en annan amningsställning än den vanliga. Till exempel kan man sitta i stället för att ligga, eller hålla barnet som när man ammar på höger bröst men i stället låta det suga på det vänstra.

Man kan också utgå ifrån var man har såret:

  • Om såret sitter mitt på bröstvårtan kan man försöka få barnet att ta ett större tag om bröstet.
  • Om såret sitter på ovansidan av bröstvårtan kan man lägga barnet högre i förhållande till bröstet.
  • Om såret sitter på undersidan av bröstvårtan kan man lägga barnet lägre i förhållande till bröstet.
  • Om såret sitter på högra sidan av bröstvårtan kan man lägga barnet mer till höger.
  • Om såret sitter på vänstra sidan av bröstvårtan kan man lägga barnet mer till vänster.

Låt den ömma bröstvårtan vila om det behövs

Man kan låta barnet börja suga på den sida som gör minst ont. Barn suger kraftigast i början eftersom det först inte kommer någon mjölk. Den intensiva sugningen gör att mjölken rinner till.

Man kan också själv sätta igång utdrivningsreflexen genom att mjölka ur bröstet lite grann med hjälp av handen. På så vis slipper man den intensiva sugningen i början.

Om man behöver vila bröstvårtorna helt från barnets sugande, kan man också mjölka ur bröstet för hand. Sedan kan man ge barnet mjölken med hjälp av en sked eller mugg.

Amningsnapp kan hjälpa tillfälligt

Man kan pröva att lägga en amningsnapp som skydd över bröstvårtan. Då suger barnet på den i stället för direkt på bröstet.

Amningsnappen kan lindra, men ibland gör den det svårare för barnet att suga effektivt. Därför bör man bara använda den tillfälligt. Amningsnapp finns att köpa på apotek.

Skydda bröstvårtorna

Se till att kläderna inte skaver mot bröstvårtan. Till exempel kan man använda särskilda bröstvårtsskydd som finns att köpa på apotek.

Receptfria läkemedel

Om man har mycket ont kan man tillfälligt ta smärtstillande läkemedel. Man kan ta mediciner som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren, eller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Dessa smärtstillande medel går över i modersmjölken, men det finns inget som tyder på att de skadar barnet.

Det kan blöda lite

Sår på bröstvårtan kan blöda. Det är inte farligt om barnet får i sig blod, men man kan se lite blod om barnet kräks upp mjölk.

Man kan behöva kontakta vården

Har man problem med såriga bröstvårtor eller om det känns svårt och krångligt att amma kan man få råd, hjälp och stöd på sin barnavårdscentral, en amningsmottagning eller på BB.

Om det gör mycket ont eller om det har kommit var i såren kan de vara infekterade. Då bör man alltid söka hjälp.

Man kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:

18 november 2010 11:15

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...