www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 400 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ny medicinsk bedömning

Sammanfattning

Du kan få en ny medicinsk bedömning om du har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada. Det innebär att du blir undersökt av en ny läkare. Syftet är att du ska känna dig trygg med att du får den vård och behandling som passar dig bäst.

Ny medicinsk bedömning kallades tidigare ibland för second opinion.

Vid livshotande eller särskilt allvarlig skada

Du som har en livshotande eller mycket allvarlig sjukdom eller skada ska få hjälp av vården med att få en ny medicinsk bedömning, om du vill ha det. Prata med din läkare eller någon annan som arbetar på den mottagning där du fick din första bedömning.

Vilka sjukdomar och skador som är livshotande eller särskilt allvarliga avgörs i den enskilda situationen. Cancer och sjukdomar i nervsystemet är några exempel på allvarliga sjukdomar som kan ge möjlighet till ny medicinsk bedömning. Det är din behandlande läkare som bestämmer om du ska få en ny medicinsk bedömning.

Läkaren skickar i så fall en remiss till en annan läkare. Läkaren kan finnas på en mottagning i ditt landsting eller region, eller i ett annat.

Vården ska hjälpa dig att hitta en passande ny mottagning. Du kan också själv ha förslag på en annan läkare eller mottagning där den nya bedömningen kan göras.

Ditt hemlandsting ska betala

Det landsting eller den region där du är folkbokförd ska bekosta en ny medicinsk bedömning, om du har fått ja till en sådan. Det gäller även om du måste resa till ett annat landsting eller region. Ditt hemlandsting ska också betala för resan.

Om den nya medicinska bedömningen resulterar i att du får ett nytt behandlingsförslag ska du också kunna få den behandlingen, om den stämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det måste också vara rimligt med hänsyn till din sjukdom eller skada och vad behandlingen kostar.

Landstinget eller regionen där du är folkbokförd ska i så fall stå för kostnaden för den nya behandlingen.

Bestämmelserna om ny medicinsk bedömning finns i patientlagen.

Vid sjukdom eller skada som inte är livshotande eller särskilt allvarlig

Oavsett vilken sjukdom eller skada du har kan du själv välja att kontakta en annan läkare för att få hens åsikt om din diagnos eller behandling. Du kan också byta mottagning inom öppenvården om du inte är nöjd.

Du som på eget initiativ kontaktar en ny mottagning för att få en ny medicinsk bedömning får betala resa och boende själv. Du får också själv hitta en passande mottagning. Mottagningen kan finnas i det egna landstinget eller regionen, eller i ett annat. Ibland behöver du en remiss för att kunna få en ny bedömning. Ta kontakt med den mottagning där du vill få bedömningen för att få veta mer.

Här kan du läsa mer om att välja vård

Om du inte är nöjd eller vill veta mer

Du kan alltid kontakta patientnämnden i ditt landsting eller din region för att få information om vad du kan göra om du vill ha en ny medicinsk bedömning. Du kan också kontakta dem om du är missnöjd med den vård som du har fått.

Läs mer: Om du inte är nöjd med vården

Texten finns översatt - Other languages

Här kan du läsa texten översatt till flera språk:

(arabiska) لعربية 

English (engelska)

Suomeksi (finska)

Davvisámegiella (nordsamiska)

(persiska) فارسی 

Polski (polska)

Soomaali (somaliska)

Romani čhib arlikane (romska arli)

Romani chib lovaricka (romska lovara)

Soranî (sydkurdiska)

(tigrinska) ትግርኛ

Senast uppdaterad:

2 november 2018 12:51

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna Åberg, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting, Stockholm Helena Vogel, 1177 Vårdguiden Klara Johansson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...