www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Skelning hos vuxna

Personer som skelar har ofta ena ögat stilla, medan det andra pekar inåt, utåt, uppåt eller nedåt. Ibland växlar skelningen mellan ögonen.

Om en vuxen plötsligt börjar skela beror det ofta på att en eller flera ögonmuskler är skadade eller förlamade. Det kan finnas många olika orsaker, till exempel diabetes eller högt blodtryck.

Dold skelning

En skelning hos en vuxen kan ha funnits dold sedan barndomen, men man har under åren inte haft några besvär. På grund av stress, sjukdom eller trötthet kan skelningen framträda och ge besvär. Det har blivit allt vanligare att dold skelning framträder i vuxen ålder. En förklaring kan vara att vi anstränger våra ögon allt mer, bland annat genom arbete framför datorskärmar.

Symtom på skelning hos vuxna

När synen fungerar normalt smälter de två ögonens bilder samman till en i hjärnans syncentrum. Om en person som först haft normal samsyn börjar skela får hjärnan två bilder som inte är samma. Det resulterar i ett mycket besvärande dubbelseende.

Även vid dold skelning är dubbelseende ett vanligt symtom. En del upplever det som att att bokstäverna hoppar när man läser. Det är också vanligt med yrsel och huvudvärk i samband med dubbelseendet.

Förebygga skelning

Dold skelning

Genom att korrigera eventuella brytningsfel med glasögon kan du förebygga att den dolda skelningen framträder. På samma sätt kan du också minska besvären om skelningen redan framträtt.

Om du arbetar mycket framför en dator är det viktigt att du ser över din arbetsmiljö.

  • Se till att bildskärmen är inställd och placerad på ett sätt som känns behagligt för dig. Skärmen ska stå lågt, strax under ögonhöjd, så att blicken riktas lätt nedåt. På så vis skyddar ögonlocken ögonen mot avdunstning och uttorkning.
  • Kom ihåg att blinka då och då så att du inte fastnar med en stirrande blick på skärmen.
  • Vila ögonen ibland genom att ta fem minuters paus en gång i timmen.

Sök vård

Om man plötsligt börjar skela och se dubbelt och besvären inte går över inom ett par timmar bör man kontakta en vårdcentral eller en ögonläkare.

Dold skelning upptäcks sällan vid en vanlig synundersökning. Kontakta en ögonläkare om du misstänker att du skelar.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Undersökning

Skelningen och ögonens rörlighet analyseras av ögonläkaren eller en ortoptist, det vill säga en specialutbildad ögonsjuksköterska, för att se vilken muskel som inte fungerar eller om det finns någon annan orsak till besvären.

Om skelögdheten beror på en förlamning av en eller flera muskler måste orsaken utredas i samråd med en allmänläkare för att se om det finns några cirkulationsrubbningar. Det kan bli aktuellt med kontroll av blodtryck, analys av blod och urin samt röntgenundersökningar.

Behandling

Det är viktigt att fastställa vad skelningen beror på. Är orsaken en mindre cirkulationsrubbning brukar skelningen gå tillbaka inom loppet av ett par månader. I andra fall kan man försöka injicera muskelavslappnande medel i de fungerande musklerna för att få dem att samarbeta bättre.

Beror skelningen på att flera ögonmuskler är påverkade är det svårt att uppnå enkelseende.

Dold skelning

Den så kallade dolda skelningen kan man ofta korrigera med prismaglasögon, eller genom operation av ögonmusklerna.

Senast uppdaterad:

29 augusti 2013 11:18

Granskare:

Anne Odergren, medicine doktor och chefläkare, Sankt Eriks ögonsjukhus Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...