www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Lindriga brännskador

Sammanfattning

Plötsligt bränner du dig på en het bakplåt, på grillen eller på en skvätt kokhett kaffe. Små brännskador kan ofta göra väldigt ont. Om du omedelbart kyler ner skadan i svalt vatten kan du både lindra smärtan och begränsa skadan.

Om brännskadan är ytlig blir huden röd, svullen och öm. Om den är lite djupare kan det även bildas blåsor på huden.

Läs mer om brännskador.

Lindra smärtan och begränsa skadan

Om brännskadan sitter på ett finger där du bär ringar ska du ta av ringarna så fort som möjligt efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt dig. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten. Svalt vatten kan också förhindra att skadan går djupare ner i huden. Kyl i högst 15 minuter, längre kylningstid ger inte bättre resultat utan kan istället öka risken för att du blir nedkyld. Använd aldrig is eller snö för att kyla ner en brännskada, det skadar mer än det hjälper.

Du kan också pröva att stryka på lite bedövande Xylocain-salva om du har det hemma. Tänk på att salvan inte ska användas på barn som är under ett och ett halvt år. Smörj inte in större områden än vad som motsvarar en handflata på den som använder salvan.

Om du har mycket ont kan du pröva receptfria värktabletter, till exempel Panodil eller Alvedon.

Skydda och vårda huden

Om huden enbart blivit röd behövs inte något förband. Det kan kännas skönt att smörja in röd hud med något svalkande, till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra.

Om du har fått blåsor och sår kan de vätska, och då är det bra att skydda skadan med en steril kompress. Om du har använt en kompress som har fastnat i såret, kan du blöta upp kompressen med lite vatten. På apotek finns särskilda kompresser som inte fastnar i såret. Det är viktigt att hålla såret rent hela tiden.

Stick inte hål på brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att nybildas under.

När rodnaden har försvunnit eller såret läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa om huden stramar.

Skydda den skadade huden mot sol tills skadan är helt läkt.

Söka vård         

Om brännskadan sitter på ett känsligt område, till exempel i ansiktet, på könsorganen eller över en led, bör du kontakta vården direkt efter olyckshändelsen. Detsamma gäller om skadan är större än den egna handflatan eller om den verkar ha orsakat skador djupt i huden.

Om smärtan inte ger med sig eller återkommer efter flera dagar bör du kontakta vården. Det gäller också om den friska huden runt såret rodnar eller svullnar, om såret varar, luktar illa eller om du får feber. Du ska också söka vård om skadan inte har läkt efter två veckor.

Om du är osäker på hur allvarlig skadan är kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta vårdcentralen eller sjukhus.

Senast uppdaterad:

3 februari 2016 12:37

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...