www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Smärta i ändtarmsöppningen

Allmänt

Att man får smärta i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera olika orsaker. Man kan till exempel ha en spricka vid ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när man tömmer tarmen. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Sprickor eller hemorrojder brukar komma i samband med att man har förstoppning eller hård avföring. Om ett barn har ont i ändtarmsöppningen är förstoppning och sprickor vanliga anledningar.

Bölder eller fistlar kan också orsaka smärta. En fistel är en gång som har uppkommit mellan ändtarmen och huden runt ändtarmsöppningen, oftast som en följd av en inflammerad böld.

Man kan få en plötslig, krampartad smärta som håller i sig från några sekunder till en timme, så kallad proctalgia fugax. Smärtan kan vara återkommande och obehaglig, men är inte tecken på något farligt.

Behandling

Vilken behandling man får beror på vad som har orsakat besvären. Om man till exempel har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen finns det receptfria läkemedel som hjälper mot smärtan. Bölder och fistlar brukar opereras.

För att lindra smärtan vid proctalgia fugax kan man få en smärtstillande salva utskriven av en läkare.

När ska man söka vård?

Om man har smärta som inte går över på ett par veckor bör man kontakta en vårdcentral. Om man snabbt får smärta, svullnad och ömhet runt ändtarmsöppningen bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

26 oktober 2012 10:57

Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Granskare:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...