www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Aktiniska keratoser

Aktiniska keratoser, som ibland även kallas solkeratoser, är ytliga hudförändringar som beror på att huden har utsatts för mycket sol genom livet. Därför är aktiniska keratoser vanligast hos äldre personer. Oftast är hudförändringarna ofarliga.

Aktiniska keratoser är cellförändringar som, trots att de flesta är ofarliga, ibland kan utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Rekommendationen är därför att behandla aktiniska keratoser för att minska risken för att skivepitelcancer ska utvecklas på huden.

För att aktiniska keratoser inte ska uppkomma eller för att du inte ska få fler är det viktigt att du skyddar din hud när du vistas i solen. Det bästa är att använda solhatt och kläder för att skydda huden. De delar som inte kan skyddas med kläder, som ansiktet och händerna, bör du smörja med solskyddsmedel.

Symtom

Aktiniska keratoser bruka visa sig som små röda fläckar på huden. Fläckarna kan vara alltifrån några millimeter till någon centimeter i storlek. Ibland kan fläckarna fjälla, kännas ömma eller brännande.

Aktiniska keratoser är vanligast på områden som utsatts för mycket sol som ansiktet, ovansidan av händerna och hjässan hos tunnhåriga personer.

Behandling

Aktiniska keratoser kan behandlas på flera olika sätt. Vilken behandling som är lämpligast beror på hur många fläckar du har och var de sitter.

Enstaka fläckar kan frysas bort av läkare.

Om du har många fläckar kan du få behandling med kräm eller fotodynamisk terapi, PDT. Vid behandling med PDT smörjs fläckarna med en kräm och efter en viss tid belyses området med infrarött ljus, vilket gör att cellförändringarna läker ut.

När ska jag söka vård?

Om du upptäcker en hudförändring som har vuxit eller förändrats på andra sätt bör du kontakta en vårdcentral eller hudmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

22 april 2016 09:56

Skribent:

1177.se

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm Lotta Bergman, 1177.se Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...