www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Spara och frysa in bröstmjölk

Sammanfattning

Många tycker att det är praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den. Det är viktigt att ha koll på hur länge den har stått, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.

Bröstmjölk som barnet ska få samma dag klarar att stå tre timmar i rumstemperatur hemma, och en timme i rumstemperatur på bb eller sjukhus. Men mjölken bör alltid ställas i kylskåp så snart som möjligt för att det inte ska bildas bakterier.

Bröstmjölk som ska frysas kan förvaras i kylskåp i högst ett dygn.

Bröstmjölk som inte ska frysas kan förvaras upp till tre dygn i kylskåp.

Det går att blanda mjölk från samma dag, men då är det viktigt att den är nerkyld innan den blandas.

Du ska aldrig blanda kall mjölk och varm mjölk, det vill säga mjölk som du precis har mjölkat eller pumpat ur med tidigare kall urpumpad mjölk. Det kan då bildas bakterier i den kalla mjölken som gör att den får sämre hållbarhet och kvalitet.

Frysa in bröstmjölk

Om du samlar mjölk under dagen kan det vara bra att dela upp den i lagom stora portioner vid infrysningen. Det finns olika sätt att göra det på. Här kan du läsa om tre av dem.

Ett tips är att frysa in bröstmjölken i en islåda. Då gör du så här:

  • Diska först islådan.
  • Koka sedan islådan för att den ska bli steriliserad.
  • Lådan bör kallna innan du häller bröstmjölk i den.
  • Lägg islådan i en frysplastpåse som du knyter ihop ordentligt.
  • När mjölken är fryst, ta ut islådan med fryspåsen på.
  • Knacka sedan ur mjölkkuberna.

Du kan sedan ha fryspåsen med mjölkkuberna i en plastburk med lock i frysen.

Ett annat bra sätt är att ha bröstmjölken i frysen i färdiga iskubplastpåsar.

Det finns också särskilda infrysningspåsar för bröstmjölk att köpa i barnartikelbutiker.

Bröstmjölk håller sig sex månader i frysen. Det är bra att skriva datum på påsarna så att du lätt kan se hur länge mjölken har varit fryst.

Tina fryst bröstmjölk och värma bröstmjölk

Den frusna bröstmjölken tinas i sin förpackning i kylskåp, eller i varmt eller kallt vatten. Mjölken ska inte tinas i rumstemperatur eftersom det då kan bildas bakterier.

Inför matningen värmer du mjölken genom att ställa flaskan eller kärlet i ett vattenbad med varmt vatten, eller under rinnande varmt vatten. Du bör inte tina eller värma mjölken i mikrovågsugn eftersom värmen kan bli så hög att mjölken blir sämre. Dessutom kan mjölken bli väldigt varm. Du kan testa temperaturen genom att hälla en droppe på insidan av din underarm. Snurra flaskan försiktigt efter uppvärmning. Undvik att skaka mjölken.

Tinad bröstmjölk kan förvaras i kylskåp i två dygn. Uppvärmd bröstmjölk som barnet inte äter upp ska slängas.

Hygienen är viktig

Det är viktigt att du är noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk. Tvätta händerna noga. De kärl som du förvarar bröstmjölk i behöver diskas noga, för hand eller i diskmaskin och kokas en gång per dygn. Om du använder bröstpump bör du även göra rent den på det sätt som står beskrivet i bruksanvisningen.

Överskottsmjölk kan säljas

Om du har överskott på bröstmjölk kan du sälja den. Det kallas att donera bröstmjölk. Mjölk som du donerar ges efter läkares ordination till barn som behöver den.

Bröstmjölk får bara säljas under de tre första månaderna efter förlossningen. Du får inte lämna mjölk som ska användas till andra barn om du röker eller har såriga bröstvårtor.

Kontakta personalen på BVC som kan tipsa om var du ska vända dig om du vill ge ditt överskott av mjölk.

Senast uppdaterad:

15 december 2017 08:59

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Barnmorskorna Västermalm, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, BB Sophia, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Stockholm Ingegärd Bäcklund Reboia, sjuksköterska, Barnängens BVC, Stockholm Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...