www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Spolmask hos barn

Allmänt

Spolmasken påminner om en daggmask och är ofta 10-30 cm lång. Spolmask smittar inte från person till person. 

Man får spolmask genom att få i sig ägg från infekterad jord eller dåligt sköljda grönsaker. Äggen kläcks i tunntarmen och de små larverna tar sig igenom tarmväggen in i blodbanan och  passerar lungorna. Det kan ibland göra att barnet får hosta och svårt att andas. Larverna tar sig upp i luftrören, barnet hostar upp dem och de sväljs sedan ner i magsäcken. När de kommer ut i tarmen igen utvecklas de och växer till vuxna maskar.

Honan, som kan leva något år i barnets tarm, producerar varje dag många ägg som kommer ut med bajset. Äggen mognar ute i naturen efter ungefär två veckor och kan sedan leva och vara smittsamma under lång tid. Äggen kan finnas i jord om man gödslat med bajs. De flesta spolmaskinfektioner i Sverige numera kommer från ägg man fått i sig utomlands.

Hundens och kattens spolmask kan hos en människa inte utvecklas fullt ut till vuxna maskar. Men en människa kan få i sig spolmaskägg från kattens eller hundens bajs. Larverna kan nå blodcirkulationen vilket kan leda till inflammation, så kallad toxocariasis.

Symtom

För det mesta får barnet inga symtom, utan masken upptäcks i bajset eller kommer ibland upp genom en kräkning eller en kraftig upphostning. Att hitta en spolmask brukar vara en obehaglig upplevelse.

Ibland kan barnet ha dålig aptit och vara trött. Barnet kan få magknip av maskarna, särskilt om det finns många av dem. Även om det är ovanligt kan maskarna göra att barnet får mycket ont i magen som vid tarmvred och ibland täppa till gallvägarna. Då får barnet mer gallfärgämne i blodet som gör att huden blir gultonad, så kallad gulsot.

När larverna passerar lungan kan de göra att barnet får hosta och andningsbesvär. Om lungorna röntgas kan läkaren på röntgenbilden se lungförändringar som vid lunginflammation. Det kallas för allergisk lunginflammation.

Hur ställs diagnosen?

Om man har hittat en lång mask i avföringen eller i en upphostning och beskriver det, räcker det för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Om man inte har sett någon mask men om läkaren misstänker att barnet har spolmask, får barnet lämna in ett bajsprov som sedan undersöks för att se om det finns maskägg i den. De är lätta att se i mikroskop.

Medan spolmaskarna befinner sig i larvstadiet, till exempel när de passerar lungorna, finns det mer av en särskild sorts vita blodkroppar i blodet, som tecken på en allergisk reaktion. Barnet kan därför behöva lämna blodprov för att läkaren lättare ska kunna ställa diagnos.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Spolmasken behandlas effektivt med läkemedlet Vermox under några dagar. Efter det har alla larver och maskar försvunnit. Barnet kan träffa andra barn och vuxna och vara i barnomsorgen eller i skolan som vanligt under behandlingstiden.

Senast uppdaterad:

31 oktober 2016 15:59

Skribent:

1177.se

Granskare:

Carl Lindgren, barnläkare, Region Gävleborg Carl Lindgren, barnläkare, Stockholm Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Linda Ahlqvist, 1177.se Litti le Clercq, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...