www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Stick av fjärsing

Sammanfattning

Fjärsing är den enda fiskart i Sverige som har ett farligt gift. Du kan sticka dig på en fjärsing om du plockar fisken ur nät, men du kan också råka trampa på den när du badar.

Fjärsingen har gifttaggar som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Om du råkar röra en tagg sprutas gift ut automatiskt som försvar. Även döda fiskar har gift i taggarna.

Fjärsing är vanlig längs västkusten men förekommer också i södra Östersjön. Den lever under sommartid på grunt vatten, ofta nerbäddad i bottensanden.

Reaktionen på giftet kan variera

Stick av fjärsing gör mycket ont och huden vid stickstället kan bli svullen och missfärgad. Du kan få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående.

Du kan ha ont vid stickstället i upp till ett dygn och svullnaden kan hålla i sig i flera veckor och i enstaka fall i månader. Ibland blir såret vid stickstället infekterat efter några dagar.

Minska giftets verkan

För att så fort som möjligt försöka minska giftets verkan bör du göra följande:

  • Sänk snarast ner den angripna kroppsdelen i varmt vatten eller annan vätska. Vätskan ska vara så varm som möjligt utan att det bränns, 40 till 45 grader. Testa temperaturen på en oskadad kroppsdel först.
  • Håll kvar kroppsdelen i den varma vätskan i en halvtimme upp till en timme, eller tills smärtan går över. Eftersom giftet blir mindre aktivt av värme minskar skadorna. Fyll på med nytt hett vatten så att vattnet fortsätter vara varmt.
  • Försök ta bort eventuella rester av gifttaggen.

Håll den angripna kroppsdelen så stilla som möjligt.

När och var ska jag söka vård?

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du får huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar eller blir illamående.

Du bör kontakta vården om du inte kan få ut taggresterna själv. Detsamma gäller om du själv inte lyckats lindra smärtan inom trettio minuter, eller om svullnaden eller smärtan ökar.

Kontakta även en vårdcentral om sårområdet efter några dagar blir rött och svullet med varbildning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Senast uppdaterad:

20 juni 2018 15:00

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...