www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Svampinfektion i bröstet vid amning

Sammanfattning

En svampinfektion på bröstvårtorna eller vårtgårdarna gör att du får en svidande brännande smärta och klåda både under, efter och mellan amningarna. Du behöver söka vård för att få hjälp och stöd.

Svamp finns naturligt i barnets mun och när den ökar i mängd kan det sprida sig till den som ammar. Svampinfektion på bröstvårtorna eller vårtgårdarna kan också få fäste djupt inuti bröstet.

Symtom vid svampinfektion i bröstvårtorna eller vårtgårdarna

Vid en svampinfektion på bröstvårtorna eller vårtgårdarna får du en svidande brännande smärta och klåda både under, mellan och efter amningarna. Det bildas ofta småsår och småsprickor kring bröstvårtorna och på vårtgårdarna. Det brukar också bli rosa eller rött.

Vårtgården kan bli svullen, glansig, den kan fjälla och vätska. Ibland kan det finnas vita fläckar eller flagig röd irriterad hud på vårtgården.

Svampinfektion inuti bröstet

Ibland kan infektionen också sprida sig in i bröstet via sprickor och sår på bröstvårtorna eller vårtgårdarna.

Om du har en svampinfektion inuti bröstet känner du att det bränner, värker och kliar i bröstet. Det gör ofta ont djupt inne i bröstet. Det är vanligast att smärtorna känns efter att du har ammat och mellan amningstillfällena, men det kan också göra ont när du ammar.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har fått en svampinfektion bör du kontakta BVC, en amningsmottagning eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad kan jag göra själv?

Om du har en svampinfektion är det viktigt att hålla rent och torrt vid bröstet. Du bör lufta bröstet ofta och vara noga med handhygienen. Svamp trivs i fuktig miljö. Det är bra att använda bröstvårtsskydd som ger ett luftutrymme i behån. De finns att köpa på apotek eller i butiker som säljer babysaker.

Du bör koka nappar, amningsnapp, bröstvårtsskydd, barnets bitleksaker, pumpdelar och nappflaskor dagligen. Underkläder, behå och handdukar bör du byta ofta och tvätta i 60 grader. Om du använder amningsinlägg bör de vara av bomull, och de behöver tvättas ofta i 60 grader.

Behandling med läkemedel

Om besvären är lindriga kan de ibland gå över av sig själv. Om besvären inte går över kan du behöva använda en salva mot svamp utanpå bröstet. Svampinfektion inuti bröstet behandlas med läkemedel som läkaren skriver ut på recept.

Om du har fått en svampinfektion har barnet ofta en svampinfektion i munnen, så kallad torsk. Barnet har då en vitaktig beläggning på framförallt tungan, insidan av läpparna och kinderna. Barnet behöver behandling med en receptbelagd medicin som penslas i munnen, så att ni inte fortsätter att smitta varandra.

Senast uppdaterad:

8 mars 2016 10:29

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, BB Sophia, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Stockholm Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...