www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Svampinfektioner

Sammanfattning

Svampinfektioner är några de vanligaste infektionssjukdomarna. Det finns olika typer av svamp som kan orsaka infektioner. En svampinfektion visar sig på olika sätt beroende på var på kroppen den finns. En del svampinfektioner kan behandlas med receptfria läkemedel.

Jästsvampar och trådsvampar är två typer av svamp som orsakar vanliga infektioner i hud, slemhinnor och naglar.

Svamp kan även infektera olika organ i kroppen, till exempel om du har nedsatt immunförsvar på grund av en allvarlig sjukdom eller någon behandling. Sådana infektioner är ovanliga men allvarliga.

Risken för svampinfektioner är större hos barn under ett år, gravida och äldre.

Infektioner i hud och slemhinnor orsakade av jästsvampar

Jästsvamp finns normalt i munnen, slidan, tarmen och talgkörtlarna utan att ge några besvär. Men ibland kan svampen snabbt föröka sig och ge besvär. Det kan till exempel vara om kroppens infektionsförsvar försämras på grund av en allvarlig sjukdom eller om den normala bakteriefloran rubbas, till exempel i samband med antibiotikabehandling. Det kan också vara om du behandlas med höga doser kortison, har diabetes eller tandprotes.

Exempel på infektioner orsakade av jästsvampen Candida är:

 • Svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i och runt slidan, så kallad candidavaginit, är vanligt. Svampinfektion på ollonet och förhuden, balanit, kan också förekomma.
  Du kan även läsa om svamp i underlivet på umo.se.
 • Torsk, som är en infektion i munnen. Torsk är vanligast hos små barn, som brukar bli bra utan behandling. Men även vuxna kan få infektionen och då kan det bero på antibiotikabehandling eller sänkt immunförsvar.

Exempel på infektioner orsakade av jästsvampen Malassezia är:

 • Mjälleksem, som också kallas seborroiskt eksem, är vanligt hos både vuxna och barn. Mjälleksem förekommer till exempel i hårbotten, ögonbrynen, bröstkorgen, blöjområdet, vid öronen och näsvingarna.
 • Pityriasis versikolor, som oftast kommer på hudområden med mycket talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Infektioner i hud och naglar orsakade av trådsvampar

Trådsvamp, som också kallas dermatofyter, finns normalt inte i huden. Du kan få trådsvampsinfektion till exempel via fuktiga golv i badhus eller gym eller genom kontakt med husdjur.

Exempel på trådsvampinfektioner är:

 • Fotsvamp, som oftast angriper huden mellan tårna. Fotsvamp är ovanligt hos barn under tio år. Fotsvamp sprids ofta via golv i till exempel badhus.
 • Ljumsksvamp, som sitter i ljumsken men ofta sträcker sig en bit ner på låret. Vid ljumsksvamp är det vanligt att även ha fotsvamp.
 • Nagelsvamp.
 • Ringorm, som du kan få på huden eller i hårbotten. Infektionen kallas också revorm. Ringorm sprids ofta från människor eller husdjur.
 • Hårbottensvamp, är vanligast hos barn och liknar mjällseksem men ger kala fläckar.
 • Mockasinsvamp, som sitter på fotsulan och fotens sidor. Nagelsvamp kan förekomma samtidigt.

Infektioner orsakade av trådsvampar kallas på medicinskt språk för tinea.

Symtom

På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande.

Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar. Det kan också svida. Ibland kan det uppstå sprickor i mungiporna.

De tydligaste symtomen på svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Kvinnor kan ibland få en luktlös vit grynig flytning.

Nagelsvamp gör att nageln blir gulaktig, förtjockad och uppluckrad.

Svampinfektioner kan ibland vara svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

När ska jag söka vård?

Sök vård på en vårdcentral om något av följande gäller dig:

 • Besvären kvarstår efter behandling.
 • Du tror att du har torsk, ringorm, hårbottensvamp, nagelsvamp, svamp på fotsulan eller i hudveck.

Om du har nedsatt immunförsvar, till exempel i samband med cancer, hiv, cytostatikabehandling eller transplantation, och får symtom på svampinfektion bör du söka vård direkt på en akutmottagning eller vårdcentral. Detsamma gäller om du plötsligt får feber, hosta, illamående eller diarré.

Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och misstänker att du har svampinfektion i munnen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt.

Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner

 • fotsvamp mellan tårna
 • ljumsksvamp
 • mjälleksem
 • nagelsvamp
 • pityriasis versikolor
 • svampinfektion i underlivet.

Vilket läkemedel du ska använda beror på var på kroppen du har besvär.

Läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo används mot infektioner i hud och hårbotten. Det finns kräm som även innehåller kortison, som lindrar klåda.

Nagelsvamp behöver inte behandlas om du inte har besvär av nagelförändringarna. Det finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa om en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

Svampinfektioner i slidan kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Om du har så mycket besvär att du vill behandla dig finns vagitorier och vaginaltabletter. Det är läkemedel som du för in i slidan. Vaginalkräm och vaginalgel kan användas både i slidan och runt slidmynningen. Det finns även kapslar som du sväljer.

Fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns för dina besvär.

Det finns även andra läkemedel som du kan få på recept av en läkare.

Allvarliga svampinfektioner

Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner och kan vara allvarligt.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat.

Senast uppdaterad:

12 oktober 2016 16:01

Skribent:

1177.se

Granskare:

Jan Faergemann, professor, hudläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden Thomas Wohlin, specialistläkare i allmänmedicin, Kista vårdcentral Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...