www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Svimning hos vuxna

Att svimma innebär att du blir medvetslös från några sekunder upp till en minut. En sådan kort medvetslöshet kan till exempel bero på att blodtrycket sjunker om du hastigt reser dig upp. Du kan också svimma om du upplever en stark känsla. Oftast är det helt ofarligt att svimma, men det kan ibland bero på någon sjukdom som till exempel hjärtfel.

Den som svimmar kan inte styra kroppen utan faller ihop. Det går inte att enkelt väcka en medvetslös och på det sättet skiljer sig medvetslöshet från sömn. Efter att ha svimmat är det vanligt att du känner dig lite trött och medtagen.

Symtom

Innan du svimmar kan du känna dig kallsvettig, yr eller illamående. Det brukar svartna för ögonen, susa i öronen och huden blir blek. Ibland kommer svimningen så plötsligt att du inte hinner känna något speciellt innan.

Hur undviker jag att svimma?

Res dig upp långsamt från sittande eller liggande ställning om du har lätt för att svimma. Det är bra att röra på fötterna och benen om du måste stå stilla länge.

Om du står upp och känner att du håller på att svimma är det bra att lägga dig ner, helst med benen högt. Då undviker du att falla och slå dig om du skulle svimma. Det kan också hjälpa att sitta på huk med huvudet mellan benen och andas med lugna andetag. Be att få lägga dig ner i situationer som känns obehagliga, till exempel om du ska lämna ett blodprov.

Vad ska jag göra om någon i min närhet svimmar?

Om någon svimmar ska du lägga personen ner, kontrollera om hen har puls och andas, ta bort mat eller annat löst som kan finnas i munnen, lossa på åtsittande kläder och lyfta upp benen. Sedan väntar du en minut för att se om hen vaknar av sig själv. Lämna inte den avsvimmade personen ensam och kontrollera att hen fortsätter att andas.

När ska jag söka vård?

Ring 112 om någon har svimmat och inte återfår medvetandet efter en minut. Det gäller också om den som har svimmat inte andas, inte har puls eller om pulsen är oregelbunden. Samma sak gäller om den som svimmat har kramper.

Kontakta en vårdcentral om du har svimmat. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

17 november 2015 15:51

Skribent:

1177.se

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...