www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Svullna lymfkörtlar hos barn

Allmänt

Lymfkörtlarna, även kallade lymfknutarna, ingår i lymfsystemet och är en viktig del av kroppens försvar mot infektioner. Via ett nät av lymfkärl är lymfkörtlarna sammanlänkade med varandra. Körtlarna finns under huden, till exempel på halsen, bakom öronen, i nacken, armhålorna och ljumskarna. Det finns även körtlar i svalget och bukhålan.

Barn har i förhållande till sin storlek större lymfkörtlar än vuxna. Även på friska barn kan man känna lymfkörtlarna, oftast på halsen och i ljumskarna. De känns ungefär som små bönor. Körtlarna minskar i takt med att barnet blir äldre och i tonåren brukar de inte kännas längre.

Om barnet får en infektion orsakad av bakterier eller virus reagerar lymfkörtlarna med att öka i storlek och göra lite ont. Då kan man känna dem som avlånga, lätt ömmande knölar under huden.

Lymfkörtlarna svullnar nära det område på kroppen som är infekterat. Om barnet till exempel har en infektion i halsen svullnar i första hand lymfkörtlarna på halsen, strax nedanför käkvinklarna. Om ett sår blivit infekterat svullnar lymfkörtlarna närmast såret. Ibland kan lymfkörtlarna på flera ställen på kroppen svullna upp samtidigt, exempelvis vid körtelfeber.

Svullna lymfkörtlar kan till exempel bero på

  • förkylning eller halsfluss
  • körtelfeber
  • ett sår som blivit infekterat
  • bakterier som angripit lymfkörtlarna direkt.

Ibland, men det är mycket ovanligt, kan svullna lymfkörtlar bero på cancersjukdomar som leukemi eller lymfom, som är en sällsynt form av cancer i lymfkörtlarna.

Läs mer: Infektioner hos barn – smittguide.

Behandling

Oftast beror svullna lymfkörtlar på en vanlig virusinfektion, som förkylning. Då behövs ingen särskild behandling utan besvären går över av sig själv. Ibland kan det vara svårt att avgöra, även för en läkare, vad som gjort att lymfkörtlarna svullnat upp. Ofta kan man då avvakta och se om svullnaden går ner. Det kan ta upp mot tre veckor.

Ibland går lymfkörtlarna inte helt tillbaka i storlek fast infektionen har gått över. Hos förskolebarn kan infektioner komma tätt, särskilt under vinterhalvåret, och lymfkörtlarna kan kännas på halsen mer eller mindre tydligt under hela vintern.

Om lymfkörtelsvullnaden beror på en bakterieinfektion, exempelvis halsfluss, får barnet behandling mot infektionen med antibiotika. Då brukar svullnaden minska efter några dagars behandling och försvinna helt efter någon vecka.

Ibland, men det är ovanligt, blir infektionen så kraftig att lymfkörtlarna börjar bilda var. Då bildas en böld med var under huden och för att få ut varet kan man behöva opereras. I sällsynta fall måste hela lymfkörteln opereras bort.

När ska man söka vård?

Man ska kontakta vårdcentralen eller barnavårdscentralen om lymfkörtlarna

  • svullnar i samband med en sårinfektion
  • är större än två centimeter
  • gör mycket ont.

Man ska även kontakta vården om barnet har svullna lymfkörtlar på flera ställen på kroppen och samtidigt är blekt, trött eller har feber.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:

8 oktober 2013 15:58

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden Rutger Bennet, barnläkare, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Solna.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...