www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Synhjälpmedel

Sammanfattning

Det finns många olika typer av synhjälpmedel. De kan vara allt från ganska enkla till mer avancerade optiska eller elektroniska.

Vilken typ av synhjälpmedel du kan få beror på hur stor synnedsättning du har och vad du behöver hjälpmedlet till. Det beror också på vilka regler som finns i ditt landsting eller din region.

Ofta behöver du en kombination av olika hjälpmedel för att underlätta det dagliga livet. Är du utomhus kan du behöva visa att du har en synnedsättning genom att ha en vit käpp. Den fungerar samtidigt som ett hjälpmedel för att hjälpa dig att orientera dig i miljön. Hemma kan du till exempel behöva en märkning på golvet så du känner var trappan börjar.

Olika synhjälpmedel

Här följer en lista med exempel på vanliga synhjälpmedel. Klicka på länken under en rubrik för att se vilka olika synhjälpmedel som finns och vilka som går att få där du bor.

Glasögon och förstoringsglas

Här ingår till exempel förstoringsglas, luppar och kikare.

Ta sig fram och hitta

Olika typer av orienterande hjälpmedel, även teknikkäppar och markeringskäppar.

Punktskrift

Olika hjälpmedel som du kan behöva för att läsa eller skriva med punktskrift. Det är till exempel elektriska och manuella punktskriftsmaskiner, displayer och anteckningshjälpmedel.

Videosystem, bord och belysning

Arbetsbelysning och förstoringskameror med tillhörande system och utrustning. Det finns till exempel läs-tv-system som kan förstora bild eller text och visa det på en skärm. 

Datortillbehör och program

En hjälpmedelsgrupp med datorer, tillbehör och hjälpmedel som används i kombination med till exempel dator och mobiltelefon. Det kan vara förstoringsprogram eller programvara som omvandlar text till tal eller punktskrift.

Läsa, skriva och räkna

Manuella hjälpmedel för att läsa, skriva och räkna, men också bokstöd, skrivramar och apparater som skannar in text för att läsa upp den.

Ljudspelare, telefoner och klockor

Hjälpmedel för att spela in och spela upp ljud, till exempel Daisy-spelare och fickminnen. Klockor med tal och punktmärkning ingår också här. 

Hushållet

I denna grupp ingår hjälpmedel för att tillreda mat och dryck och annat som du har användning av hemma, till exempel personvågar och ansiktsspeglar. Här finns också handarbetshjälpmedel. 

Märkning och mätning

Hjälpmedel för att du med känseln ska kunna orientera dig inomhus eller utomhus. Det handlar om att ge släta ytor struktur, så att du till exempel kan känna spisknapparnas siffror i form av upphöjningar. Färgindikatorer som med tal beskriver färger finns också här.

Senast uppdaterad:

15 juni 2017 08:14

Skribent:

1177.se

Granskare:

Gun Olsson, syncentralschef, Syncentralen, Kalmar Ingemar Karlsson Gadea, 1177 Vårdguiden Klara Johansson, 1177 Vårdguiden Lillvor Ovesson, arbetsterapeut, Hjälpmedelsinstitutet, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...