www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Tågång hos barn

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till tågång är att barnet frivilligt går på tå. Många småbarn rör sig då snabbare och ibland med bättre balans än om de går med fotsulorna i golvet. Ibland beror tågång på för korta hälsenor.

Vad beror det på?

Den vanligaste orsaken till tågång är att barnet frivilligt går på tå. Många småbarn rör sig då snabbare och ibland med bättre balans än om de går med fotsulorna i golvet. Barn som frivilligt går på tå kan gå på hela foten och på hälarna när de vill och sitta på huk med fotsulorna i golvet. Dessa barn brukar spontant sluta att gå på tå i skolåldern.

En annan mer ovanlig orsak till tågång är att barnet föds med för korta hälsenor. Barnet brukar då ha svårt att böja foten uppåt mot underbenet och kan inte gå med fotsulorna i golvet utan att svanka ryggen för att hålla balansen. Ibland kan barnet få plattfot och den främre delen av foten kan peka ut åt sidorna. Det finns hjälp att få för att undvika dessa besvär.

En ytterligare, ovanligare orsak till tågång kan vara att barnet har en neurologisk sjukdom, till exempel cerebral pares, CP. Barnet har då även andra symtom på att det är en neurologisk påverkan.

När ska man kontakta vården?

Du kan kontakta en barnavårdscentral, en vårdcentral eller en barnläkarmottagning om barnet ofta går på tå.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Undersökning och behandling

Barnets rörlighet i knä-, höft- och fotleder, och benets reflexer undersöks, bland annat för att läkaren ska kunna utesluta en neurologisk sjukdom. Om undersökningarna visar att allt är normalt görs inget åt barnets tågång.

Om undersökningarna visar att hälsenorna är för korta kan du få ett program med tänjningsövningar för barnet att prova under sex till tolv månader. Om detta inte hjälper eller om hälsenorna är väldigt korta behöver de förlängas genom att barnet opereras. Operationen görs när barnet är sövt i narkos.

Därefter gipsas underbenen under fem veckor på små barn. Lite äldre barn behöver ha gips i sex veckor för att senan ska kunna läka i sitt nya läge.

Efter att smärtorna har gått över får barnet stödja fullt på de gipsade fötterna. Det tar sedan någon månad efter att gipset tagits bort innan barnet kan gå och springa som vanligt.

Under operationen görs små snitt i hälsenorna. Sedan kan de tänjas så mycket som behövs.

Senast uppdaterad:

13 oktober 2016 15:46

Skribent:

1177.se

Granskare:

Carl Lindgren, läkare, specialist inom barnmedicin och sjukdomar hos nyfödda Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...