www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Tandröntgen

Sammanfattning

Tandröntgen kompletterar den övriga undersökningen hos tandläkaren. Med hjälp av en röntgenundersökning kan tandläkaren se till exempel tandrötter och käkben och kontrollera om du har hål under fyllningar och mellan tänderna.

De flesta tandläkare använder digital tandröntgen. Fördelarna med den jämfört med röntgen på film är bland annat att stråldosen blir betydligt mindre och att röntgenbilderna visas direkt på en bildskärm.

Hur bra röntgenstrålarna tränger igenom kroppen beror på hur tät vävnaden är. Skelett och tandvävnad har hög täthet och syns därför bäst på röntgenbilderna. Ett skadat område, som till exempel ett kariesangrepp, är mindre tätt. På bilden syns skadan då som ett mörkare område.

När och varför används tandröntgen?

Tandröntgen används vid följande tillfällen:

  • För att kontrollera om du har hål, så kallad karies, under fyllningar och mellan tänderna. På röntgenbilderna syns också hur djupa kariesangreppen är.
  • När diagnosen är osäker. Om du har tandvärk kan det ha flera orsaker. Med hjälp av röntgen kan tandläkaren ställa rätt diagnos och ge rätt behandling.
  • Före ett ingrepp. Ska du få en tand utdragen är det viktigt att tandläkaren vet hur roten ser ut.
  • Som en uppföljning av tidigare behandling. På röntgenbilderna kan tandläkaren se om läkningen går som den ska.
  • Före en operation. Det är till exempel viktigt att tandläkaren kan undersöka käkbenets utseende innan hen sätter in tandimplantat, det vill säga en titanskruv som skruvas fast i käken.
  • För att kunna planera en tandreglering, det vill säga tandställningar av olika slag. Då behövs röntgenbilder av tandanlag och skallens ben.
  • Under behandling och även efteråt. Tandläkaren brukar till exempel kontrollera om en rotfyllning har blivit tät.

Förberedelser inför tandröntgen

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en röntgenundersökning av tänder och mun.

Så går tandröntgen till

När dina tänder ska undersökas med röntgen får du en halskrage eller en skärm att hålla under hakan som skydd mot röntgenstrålningen. Det är ett enkelt och effektivt skydd både för vuxna och barn.

Vid digital tandröntgen placeras en sensor i din mun. Sensorn är kopplad till en dator och reagerar på strålarna från röntgenapparaten. Röntgenapparaten riktas mot den del av din mun som ska undersökas. Röntgenstrålarna går igenom kroppen och träffar sensorn på andra sidan. Röntgenbilderna visas genast på en bildskärm.

Du kan också bli undersökt genom att bilder tas på röntgenfilm i en hållare som placeras i munnen. Den måste sedan framkallas innan det går att titta på bilderna. 

Det känns inte när du får en tand röntgad. Sensorn eller filmhållaren kan skava när den placeras i munnen. En del patienter kan besväras av kväljningar.

Att röntga tänderna tar olika lång tid beroende på hur många bilder som behöver tas, men som regel är undersökningen avklarad på några få minuter.

Risker och skydd vid tandröntgen

De flesta tandläkare använder digital tandröntgen, som ger en betydligt lägre stråldos än tandröntgen med film. Även med film är stråldosen mycket låg, men all elektromagnetisk strålning påverkar kroppen. Därför ska röntgenbilder bara tas i medicinskt syfte. Du kan alltid fråga din tandläkare varför röntgenbilden behöver tas.

Det finns ingen anledning att avstå från tandröntgen om du är gravid eftersom skyddet är bra och stråldosen låg. Tandläkaren och tandsköterskan skyddar sig genom att gå ut ur rummet när bilden tas eftersom de annars skulle utsättas för strålning flera gånger varje dag.

Provsvar och resultat

När digital tandröntgen används visas bilderna direkt på en bildskärm och din tandläkare kan berätta vad röntgenbilderna visar och om du behöver någon behandling. Med röntgen på film måste bilderna först framkallas och torkas.

Senast uppdaterad:

21 oktober 2016 10:06

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bengt-Åke Orrell, tandläkare, Tandhälsan Nälden, Jämtland Bo Persson, övertandläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Sista-minuten-tider

Behöver du tandläkartid? Nu kan du bland annat boka sista-minuten-tider hos tandläkaren.

Se lediga tider och boka tandläkare online redan idag.

Boka tandläkare nu!

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...