www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Tenutex

Läkemedelsinformation

Tenutex är ett läkemedel mot huvudlöss, flatlöss och skabb.

De verksamma ämnena är disulfiram och bensylbensoat.

Recept och högkostnadsskydd

Tenutex finns som kutan emulsion. En emulsion har ungefär samma konsistens som en vanlig hudlotion. Kutan betyder att den ska användas på huden. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Tenutex är parasitdödande och har effekt mot ägg samt tidiga och vuxna stadier av hårlöss, flatlöss och skabb.

Hur använder jag läkemedlet?

I bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen, finns anvisningar om hur du ska använda läkemedlet.

Rådfråga läkare innan du behandlar barn under 1 år.

Förvara tuben i kylskåp.

Huvudlöss

Bena handdukstorrt hår i mitten och lägg en sträng Tenutex i benan. Massera ut mot sidorna. Lägg nya benor till höger och vänster. Håret ska bli genomdränk inifrån och ut. Tvätta och finkamma håret efter ett dygn.

För att bli av med lössen krävs oftast två behandlingar som ska göras med 8 dagars mellanrum. Dessutom ska håret kammas noggrant varje dag. Finkamma och inspektera håret varje dag i 14 dagar efter behandlingen.

Gör rent kammar, borstar och mössor.

Om behandlingen inte hjälper kan bero på att läkemedlet inte använts på rätt sätt. Det kan också bero på att du blivit smittad igen eller att lössen är resistenta, motståndskraftiga, mot läkemedlet. Om du hittar levande löss direkt efter behandlingen kan en förklaring vara att det tar en stund för lössen att dö.

Flatlöss

Massera in emulsionen i skrev, armhålor och andra hårbevuxna ställen på kroppen. Tvätta inte kroppen under två dygn efter behandlingen.

Håret på huvudet behöver oftast inte behandlas, men om lössen finns där, behandlar du som vid huvudlöss. Om du har flatlöss i ögonhåren bör du kontakta läkare eftersom Tenutex inte ska användas kring ögonen.

Skabb

Tvätta kroppen noga och torka väl.

Massera in emulsionen på hela kroppen utom huvudet. Smörj även fotsulor och mellan tår och fingrar. Varje kvadratmillimeter av kroppen skall vara täckt. Det brukar gå åt 50-60 gram. På spädbarn behöver även huvudet behandlas. Gnid inte alltför kraftigt.

Läkemedlet ska verka i 24 timmar.

Använd gummihandskar om du till exempel behöver diska, och släng handskarna efteråt. Smörj in händerna med Tenutex efter arbetet samt även efter varje handtvätt.

24 timmar efter behandlingen ska du tvätta kroppen noggrant. Tvätta alla kläder du använt, sängsängkläder och handdukar. Använda kläder kan även vädras under 3-5 dygn. Vädra även skor och handskar.

Vid svåra fall av skabb upprepas behandlingen efter en vecka.

Viktigt

Rådgör med läkare eller sjuksköterska innan du använder Tenutex mot flatlöss eller skabb. Det är viktigt att ta reda på om det är flatlöss eller skabb du har, eftersom klåda kan ha andra orsaker.

Tenutex kan färga vissa textilier gula och ge en viss kvarstående doft. Använd därför alltid oömma kläder och textilier i samband med behandlingen.
Undvika att få läkemedlet i ögonen.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare vid annan behandling än huvudlöss om du ammar. Det är inte känt om läkemedlet går över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 december 2017 16:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...