www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Terracortril med polymyxin B

Läkemedelsinformation

Vad är Terracortril med polymyxin B?

Terracortril med polymyxin B är ett läkemedel som kan användas i både ögonen och öronen. Det dämpar inflammation och motverkar bakterieinfektion.

I öronen används läkemedlet i yttre hörselgången, till exempel mot eksem som kan vara infekterat av bakterier.

I ögonen används läkemedlet mot inflammationer, till exempel allergi, då det samtidigt kan finnas en bakterieinfektion.

Läkemedlet innehåller tre verksamma ämnen. Oxitetracyklin och polymyxin B är antibiotika. Hydrokortison tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, i dagligt tal kallat kortison.

Recept och högkostnadsskydd

Terracortril med polymyxin B kan användas både i ögonen och i öronen och finns som droppar och salva. Både dropparna och salvan är förpackade i en tub. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du har inflammation i yttre hörselgången får du ofta klåda. Det kan också vätska sig i hörselgången, som även kan vara svullen och det kan göra ont.

Inflammation i ögonlocken kan till exempel vara eksem kring ögonfransarna som gör att huden blir röd och fjällar. Om du har en inflammation i ögat, till exempel på grund av allergi, får du oftast kraftig klåda och ögonen kan kännas irriterade och trötta. När du redan har en inflammation kan bakterier lättare angripa och orsaka en infektion.

De verksamma ämnena oxitetracyklin och polymyxin B hämmar bakteriernas tillväxt. Hydrokortison motverkar allergi och symtom på inflammation som rodnad, svullnad, klåda och ömhet.

Hur tar jag läkemedlet?

Tvätta händerna både före och efter användning av läkemedlet.

Skaka tuben med dropparna före användning. Då blandas innehållet ordenligt så att du får rätt mängd av de verksamma ämnena.

När du ska använda läkemedlet i öronen trycker du ut dropparna eller salvan i yttre hörselgången.

När du ska använda läkemedlet i ögonen drar du försiktigt ner det nedre ögonlocket. Salvan trycker du försiktigt ut mellan nedre ögonlocket och ögat. Dropparna droppar du på mitten innanför det nedre ögonlocket. När du behandlar ögonen ska du undvika att röra vid ögat eller ögonfransarna med tubspetsen för att förhindra att bakterier kommer in i tuben.

Läkemedlet är hållbar i en månad efter att du öppnat tuben.

Läkemedlet ska förvaras i skydd mot kyla.

Dosering 

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dosering i ögonen

En vanlig dosering för dropparna är 1-2 droppar 3 gånger om dagen. Om man använder andra ögondroppar samtidigt bör man ta de olika dropparna med minst fem minuters mellanrum. Det är för att den första dosen inte ska sköljas bort, eftersom utrymmet innanför ögonlocket är begränsat.

För salvan är en vanlig dosering en salvsträng om 1-1,5 centimeter 2-3 gånger om dagen.

Dosering i öronen

En vanlig dosering för dropparna är 2-4 droppar 3 gånger om dagen.

För salvan är det vanligt med en salvsträng om 1-1,5 centimeter 3-4 gånger om dagen.

Viktigt

Läkemedlet ska inte användas om en svamp- eller virusinfektion misstänks i ögat eller örat. Du ska inte heller använda läkemedlet om du har en varig ögoninfektion.

Undvik längre tids behandling än vad läkaren ordinerat.

Läkemedlet kan orsaka gula fläckar på textilier.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet i ögonen kan få biverkningar som till exempel sveda.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 december 2017 14:35

Skribent:

1177.se

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedin, Sundsvalls sjukhus Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...