www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Testikel som inte kommit ner i pungen

Hos en del barn har en eller båda testiklarna inte kommit ner i pungen när barnet föds. Ibland kommer testikeln ner i pungen av sig självt under det första halvåret. Hos för tidigt födda är det rätt vanligt att testiklarna inte finns i pungen redan vid födseln. Ibland behöver testikeln flyttas med en operation.

Det är bra att berätta på barnavårdscentralen, BVC om du misstänker att testiklarna inte är på plats i pungen.

Symtom

Du kan själv känna om testiklarna finns i pungen. Det gör du när barnet är lugnt och avslappnat, till exempel när hen tar ett bad. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta barnavårdcentralen, BVC, om du inte kan känna att testiklarna finns i pungen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. 

Undersökningar

Barnets testiklar undersöks på BB och på BVC. Där brukar det upptäckas om barnet har en testikel som inte har kommit ner i pungen. 

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur lång väntetid det kan vara innan du får behandlingen.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Behandling

När en testikel eller båda testiklarna inte har kommit ner i pungen behöver barnet opereras. Det förekommer att testikeln kommer ner av sig själv efter sex månader, men väldigt sällan efter tolv månader. Operationen bör göras innan barnet är 12 månader och görs oftast när barnet börjar närma sig ett år. 

Operationen görs medan barnet är sövt. Det är vanligast att barn sövs genom att få smärtstillande läkemedel eller sömnmedel direkt i blodet, genom en tunn plastslang. Det kallas för en venkateter.   

Operationen brukar ta en halvtimme. Ofta används stygn som löser upp sig av sig självt.

Efter operationen kan barnet må illa och kräkas. Om barnet kräks mycket får hen vätska genom venkatetern. De flesta kan åka hem samma dag som operationen har skett.

Ibland måste läkaren göra en titthålsoperation för att se om testikeln ligger i magen eller saknas helt.

Efter operationen

Det finns receptfri smärtlindrande medicin, till exempel Alvedon eller Panodil som hjälper om barnet har ont efter operationen. Efter ungefär en vecka brukar barnet kunna röra sig och leka som vanligt.

Följdsjukdomar

Det är viktigt att operera testikeln, så att den ligger i pungen. Chansen att få biologiska barn minskar om testikeln inte ligger i pungen. Det finns också en ökad risk för testikelcancer om testikeln inte ligger i pungen.

Vad händer i kroppen?

Under fosterlivet bildas testiklarna i magen. Mot slutet av fostertiden ska testiklarna komma ner i pungen, men ibland har de inte kommit ner när barnet föds. Ju tidigare barnet föds desto vanligare är det att testiklarna inte har kommit ner i pungen.

Hos en del barn kommer testiklarna ner i pungen av sig själva under det första levnadsåret, men ibland stannar ena testikeln för högt upp. Testikeln brukar inte komma ner av sig själv om den inte har kommit ner när barnet är sex månader. Det är oftast bara en av testiklarna som inte kommit ner, men det kan vara båda två.

Senast uppdaterad:

27 april 2018 14:26

Skribent:

1177.se

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...