www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Tetracyklin Meda

Läkemedelsinformation

Tetracyklin Meda är ett bakteriehämmande läkemedel. Det tillhör en grupp av antibiotika som kallas tetracykliner och innehåller det verksamma ämnet tetracyklin. Tetracykliner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Tetracyklin Meda används bland annat för att behandla vissa lunginflammationer och underlivsinfektioner. Medicinen kan också användas vid bihåleinflammation när inte vanligt penicillin har hjälpt. Även borrelia och akne kan behandlas med Tetracyklin Meda. Ibland kan Tetracyklin Meda användas när man är allergisk mot vanligt penicillin.

Tetracyklin Meda finns som tabletter. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Tetracyklin Meda hämmar bland annat bakteriernas ämnesomsättning vilket innebär att bakterierna inte kan föröka sig. Vid behandling av akne dämpas även inflammationen i huden.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

När du använder läkemedlet mot akne kan det dröja 1-3 månader innan du märker en god effekt.

Hur tar jag läkemedlet?

Ta inte Tetracyklin Meda tillsammans med mjölkprodukter. Därför är det enklast att ta läkemedlet mellan måltiderna. Det ska gå minst tre timmar mellan det att du tar läkemedlet och att du äter eller dricker mjölkprodukter. Orsaken är att kalcium som finns i mjölkprodukter gör att det verksamma ämnet inte tas upp lika bra från tarmen.

Om du får magbesvär kan du däremot pröva att ta läkemedlet tillsammans med en lätt måltid som inte innehåller mjölkprodukter.

Svälj tabletterna hela tillsammans med minst ett halvt glas vatten. Sitt eller stå när du tar tabletterna. Då minskar risken för att de ska fastna i matstrupen där de kan orsaka skador.

Alkohol påverkar inte effekten av Tetracyklin Meda.

Dosering 

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Det är vanligt att ta läkemedlet 4 gånger om dagen. Om du behandlas mot akne tar du den 2 eller 4 gånger per dag i början av behandlingen. Efter några månader kan du minska dosen enligt läkarens ordination.

Behandlingstiden varierar beroende på vilken infektion du behandlas för. Vid till exempel akne brukar behandlingen pågå under flera månader upp till år.

Glömd dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Barn under åtta år bör inte använda Tetracyklin Meda eftersom det verksamma ämnet kan tas upp av det växande skelettet och missfärga tandemaljen.

När du tar läkemedlet finns risk för att få hudreaktioner om du utsätts för starkt solljus. Därför bör du undvika solning, även i solarium, under hela kuren och upp till några dagar efter att du avslutat kuren. Ibland ordinerar läkaren att du gör ett uppehåll i behandlingen under sommaren.

Förutom vid aknebehandling är det viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Tetracyklin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att berätta för läkaren vilka andra läkemedel eller naturläkemedel du använder innan du tar tetracyklin.

Följande läkemedel ska du inte ta vid samma tidpunkt som tetracyklin, men du kan ta dem med en viss tids mellanrum:

  • Tetracyklin ska du ta minst 3 timmar före eller efter läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel Novalucol, Rennie och Andapsin.
  • Läkemedel som innehåller järn ska du ta minst 3 timmar före eller 2 timmar efter tetracyklin.
  • Läkemedel som innehåller kalcium ska du ta minst 2 timmar före eller efter tetracyklin.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär, till exempel illamående, kräkningar och lös avföring.

När du behandlas för en infektion kan du få hudutslag. Utslagen är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och vitaktig flytning. Du kan behandla med receptfria medel som finns på apotek.

Graviditet och amning

Läkemedlet påverkar fostret, bland annat genom att det lagras inuti det växande skelettet. Läkemedlet bör därför inte användas under den sista hälften av graviditeten om det inte är absolut nödvändigt.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

28 april 2017 11:38

Skribent:

1177.se

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...