www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Torem

Läkemedelsinformation

Torem är ett kraftigt vätskedrivande läkemedel, så kallat diuretika, som används vid svårare former av ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen. Läkemedlet kan även användas vid högt blodtryck.

I högre dos kan Torem också användas vid njursvikt.

Torem tillhör läkemedelsgruppen loopdiuretika och det verksamma ämnet är torasemid.

Recept och högkostnadsskydd

Torem finns som tabletter i styrkorna 5 milligram och 10 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Du kan få för mycket vätska i kroppen av många orsaker, till exempel hjärtsvikt. Torem har en kraftig verkan på vätskeöverskottet och gör så att du kissar mer än vanligt. På så sätt blir du av med överskottet på vatten. Det avlastar hjärtat.

Läkemedlet börjar verka efter ungefär en timme och den vätskedrivande effekten varar upp till tolv timmar. Under den tiden måste du gå på toaletten oftare än annars. Urinträngningarna kan också upplevas som kraftigare än vanligt.

Samtidigt med vattnet utsöndras även ökade mängder av olika salter i urinen, bland annat kalium. Det kan orsaka kaliumbrist. Därför är det vanligt att också få recept på ett så kallat kaliumsparande läkemedel eller kaliumtabletter

Läkemedlet vidgar också blodkärlen i kroppen. Därmed sjunker blodtrycket. Den blodtryckssänkande effekten kommer gradvis. Full verkan uppnås efter två till tre månader.

Hur tar du läkemedlet?

Svälj tabletten med lite vatten.

Det är bra att ta kraftigt vätskedrivande läkemedel på morgonen, men i de flesta fall går det att ta det när det passar den egna dygnsrytmen bäst. Därför kan du oftast tillfälligt ändra tidpunkten för när du tar läkemedlet om du behöver gå ut och vara borta några timmar. Men diskutera gärna detta med din läkare först. Vid behandling av njursvikt ska alltid läkarens ordination följas exakt.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering till vuxna vid ödem och bestående hjärtsvikt är 5 milligram varje morgon.

Om du har glömt att ta tabletten på morgonen, går det bra att ta den senare under dagen. För att nattsömnen inte ska bli störd av extra toalettbesök bör du inte ta tabletten senare än mitt på dagen. Om du inte har tagit tabletten på en hel dag bör du fortsätta nästa dag enligt doseringsanvisningen på etiketten. Ta inte några extra doser.

Viktigt

Den saltdrivande effekten av läkemedlet kan leda till brist på kalium. Det kan påverka hjärtat, särskilt om du samtidigt tar läkemedel som innehåller digitalis. Därför är det viktigt att ta kaliumsparande läkemedel eller kaliumtabletter enligt läkarens anvisningar. Kontakta din läkare om du blir trött och får muskelsvaghet när du använder Torem samtidigt med läkemedel som innehåller digitalis, som till exempel Digoxin BioPhausia.

Avbryt inte långtidsbehandling med Torem utan att först ha kontaktat din läkare.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Berätta för din läkare om du använder någon så kallad cox-hämmare. Cox-hämmare är läkemedel mot smärta och inflammation, som till exempel Ipren och Diklofenak. Cox-hämmare kan öka vätskemängden i kroppen och därmed motverka effekten av mediciner mot högt blodtryck eller hjärtsvikt.

Biverkningar

En del personer kan få till exempel huvudvärk eller yrsel. Vissa kan till exempel bli trötta och och få muskelsvaghet som kan bero på rubbningar av saltbalansen. Om du inte har fått extra läkemedel mot detta är det en vanlig biverkning.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns fler läkemedel som innehåller torasemid. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket.

Exempel på andra läkemedel som innehåller torasemid är Torasemid Sandoz.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

17 augusti 2016 15:45

Skribent:

1177.se

Granskare:

Kenneth Pehrsson, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...