www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Toxiskt utslag hos nyfödda

Sammanfattning

Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallat toxiskt utslag. Det är små, röda, ofta knottriga utslag som försvinner av sig själva.

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar, utslag eller torr fjällande hud, och det är oftast inget du behöver göra något åt. Toxiskt utslag är ett mycket vanligt utslag som kommer kort efter födseln. Under fosterlivet i magen är barnet omgivet av en steril miljö. När barnet föds möter det mycket mikroorganismer, och utslagen är en ofarlig reaktion på den nya miljön. Det smittar inte.

Utslagen kallas också hormonprickar eller hormonplitor. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum.

Symtom

Utslagen kommer när barnet är en till fyra dagar gammalt. De visar sig som röda, oregelbundna utslag av varierande storlek, mellan två och tio millimeter. Oftast ser eller känner du små knottror som blir gulvita när du trycker på huden. Knottrorna kan också likna små varblåsor, men de är inte infekterade. De finns framför allt på bröstkorgen och magen, och ibland även på armarna, låren och i ansiktet. Toxiskt utslag ger inga speciella symtom.

Utslagen försvinner av sig själv inom några dagar till veckor. Det behövs ingen behandling.

Söka vård

Även om toxiskt utslag är ofarligt och går över av sig själv, kan du kontakta BVC för att få hjälp att reda ut vilken sorts utslag barnet har.

Om barnet förutom utslagen även har feber eller mår dåligt på andra sätt, till exempel inte är lika piggt som vanligt, kan utslagen bero på andra orsaker. Det kan till exempel vara en infektion. Då behöver du söka vård direkt på en akutmottagning.

Senast uppdaterad:

20 mars 2017 14:44

Skribent:

1177.se

Granskare:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...