www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Trinovum och Trinovum 28

Läkemedelsinformation

Trinovum och Trinovum 28 är kombinerade p-piller som innehåller de två hormonerna etinylestradiol och noretisteron. De fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Etinylestradiol liknar östrogen. Noretisteron är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort gulkroppshormon.

I Trinovum och Trinovum 28 varierar mängden hormon i tabletterna i olika kombinationer, för att efterlikna den naturliga menscykeln. Därför kallas dessa p-piller också för sekvenspreparat.

Så här fungerar p-piller

Kombinerade p-piller skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossningen. Gestagenet påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

P-piller kan även lindra mensvärk.

Hur tar man medicinen?

Trinovum och Trinovum 28 finns som tabletter och är receptbelagda.

Om man använder Trinovum gör man sju dagars uppehåll varje månad. Om man använder Trinovum 28 tar man en tablett varje dag utan uppehåll eftersom förpackningen även innehåller så kallade sockerpiller, som inte innehåller något hormon. Behandling med Trinovum 28 kan minska risken för att man ska glömma att ta tabletterna. Om man vet att man alltid ska ta en tablett varje dag, utan uppehåll, kan det vara lättare att komma ihåg att ta dem.

Eftersom mängden hormon är olika i de olikfärgade tabletterna är det viktigt att tabletterna tas i rätt ordning enligt bruksanvisningen.

Trinovum

En tablettkarta innehåller 21 vita, beiga och aprikosfärgade tabletter.

Man börjar med den första vita tabletten, från den del på tablettkartan som är märkt 1. Sedan tar man en tablett varje dag i nummerföljd i pilarnas riktning tills tablettkartan är slut. Därefter gör man ett uppehåll i sju dagar innan man börjar på nästa karta. Man kommer då att ta den första tabletten i varje karta på samma veckodag.

Man kan börja behandlingen när som helst under menscykeln om man är säker på att man inte är gravid och då behöver man använda kondom de första sju dagarna. Om man börjar på mensens första dag har man däremot skydd från och med den första dagen.

För att ha fullt skydd ska man ta tabletterna regelbundet vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Det är bra att försöka ta tabletten i samband med någon daglig rutin, till exempel när man borstar tänderna på morgonen. Man har skydd mot att bli gravid även under veckan då man gör uppehåll med tabletterna.

Under uppehållet får man oftast en mensliknande blödning. Mensen kan utebli utan att man är gravid och man fortsätter då att ta tabletterna som vanligt. För säkerhets skull bör man göra ett graviditetstest om blödningen har uteblivit två månader i rad.

Trinovum 28

En tablettkarta innehåller 21 vita, beiga och aprikosfärgade tabletter med hormon samt 7 gröna tabletter som är sockerpiller.

Man börjar med den första vita tabletten, från den del på tablettkartan som är märkt 1. Sedan tar man en tablett varje dag i nummerföljd i pilarnas riktning tills tablettkartan är slut. Därefter börjar man på en ny karta. Man kommer då att ta den första tabletten i varje karta på samma veckodag.

Man kan börja behandlingen när som helst under menscykeln om man är säker på att man inte är gravid och då behöver man använda kondom de första sju dagarna. Om man börjar på mensens första dag har man däremot skydd från och med den första dagen.

För att ha fullt skydd ska man ta tabletterna regelbundet vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Det är bra att försöka ta tabletten i samband med någon daglig rutin, till exempel när man borstar tänderna på morgonen. Man har skydd mot att bli gravid även under de dagar man tar sockerpiller.

Under veckan när man tar sockerpiller får man oftast en mensliknande blödning. Mensen kan utebli utan att man är gravid och man fortsätter då att ta tabletterna som vanligt. För säkerhets skull bör man göra ett graviditetstest om blödningen har uteblivit två månader i rad.

Om man glömt eller missat en tablett

Om det har gått mer än 36 timmar sedan man tog den senaste hormontabletten, det vill säga mer än 12 timmars försening, kan skyddet mot graviditet ha minskat.

Om man har glömt en tablett kan man följa nedanstående generella råd. Men om man känner sig osäker eller behöver ett mer individuellt råd bör man kontakta barnmorska eller läkare.

 • Om man glömmer en tablett under första eller andra veckan på tablettkartan ska man ta den så fort man kommer på det. Nästa tablett tar man vid den vanliga tidpunkten. Det kan innebära att man tar två tabletter på samma dag. Om man har glömt en tablett under första veckan bör man även använda annat skydd, till exempel kondom, under den kommande veckan.
 • Om man använder Trinovum och glömmer en tablett under tredje veckan kan man välja att göra uppehållet direkt och därefter börja med en ny tablettkarta, eller att fortsätta ta tabletterna som vanligt men hoppa över uppehållet när man kommer dit och istället direkt börja med en ny tablettkarta.
  Om man använder Trinovum 28 och glömmer en tablett under tredje veckan kan man välja att börja med sockerpillren direkt och därefter med en ny tablettkarta, eller att fortsätta ta tabletterna som vanligt men hoppa över sockerpillren när man kommer till dem och istället direkt börja med en ny tablettkarta.
 • Om man använder Trinovum 28 och glömmer ett av sockerpillren gör det ingenting. Man kan bara kasta bort den glömda tabletten.

Om man har glömt två tabletter på en tablettkarta bör man rådgöra med barnmorska eller läkare.

Viktigt

Man ska inte använda kombinerade p-piller om man har haft blodpropp eller har ökad risk för blodpropp, till exempel om man har en nära släkting som har haft blodpropp.

Man ska inte heller använda p-piller om man har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som man inte vet orsaken till. Detsamma gäller om man har migrän med aura eller om man har en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Om man har en kronisk sjukdom, som till exempel diabetes eller epilepsi, ska man tala med läkaren om detta innan man börjar med p-piller.

Om man kräks eller har diarré är det osäkert om hormonerna hinner tas upp av kroppen och skyddet mot graviditet kan minska. Man bör då även använda annat skydd, till exempel kondom, under den kommande veckan. Om man kräks inom 3-4 timmar efter man har tagit en hormontablett kan man ta en ny tablett från en annan tablettkarta så snart som möjligt, men senast inom 12 timmar från den tid man normalt skulle tagit tabletten. Annars gäller samma råd som vid glömd dos.

Man ska avbryta behandlingen och kontakta en läkare eller barnmorska om man

 • får svår huvudvärk som man inte känner igen, eller om man ofta får huvudvärk
 • plötsligt får synförändringar
 • får kraftig klåda på kroppen
 • får en gulaktig färg på huden eller ögonvitorna
 • tror att man kan ha fått en blodpropp, till exempel om benet plötslig svullnar upp och gör ont
 • plötsligt får svårt att andas eller får ont i bröstet.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Effekten av kombinerade p-piller kan minska mycket eller utebli helt om man samtidigt använder till exempel

 • vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin
 • vissa läkemedel mot epilepsi som fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol
 • vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir och efavirenz som finns i bland annat Stocrin
 • medel som innehåller johannesört.

Kombinerade p-piller kan också påverka effekten av andra läkemedel, till exempel minska effekten av epilepsimedicinen lamotrigin som finns i bland annat Lamictal.

Biverkningar

En del personer som använder kombinerade p-piller kan till exempel få spända bröst, oregelbundna blödningar, ont i huvudet eller må illa. Vissa kan få akne, ont i magen, svampinfektion i underlivet, minskad sexlust eller förändrad vikt. Ibland kan man också känna sig nedstämd eller bli svullen i kroppen.

Besvären brukar minska eller försvinna efter några månader.

En del biverkningar beror på östrogenet och en del på gestagenet. Man är olika känslig för olika gestagener och kan därför få vissa biverkningar av ett gestagen men inte av en annat. Ibland kan det hjälpa att byta till ett p-piller som innehåller ett annat gestagen eller en mindre mängd östrogen.

Om man fortfarande har biverkningar som är besvärande efter 3-4 månader bör man rådgöra med barnmorska eller läkare.

Graviditet och amning

Man ska inte använda p-piller när man är gravid. Om man blir gravid ska man sluta ta tabletterna. I de fall kvinnor har slutat direkt efter att de fått veta att de är gravida, och sedan fullföljt graviditeten, har det inte visat sig finnas någon ökad risk för skador på barnet.

P-piller ska inte användas under de första sex veckorna efter att man fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-piller oavsett om man ammar eller inte.

Andra p-piller som innehåller samma hormoner

Det finns andra kombinerade p-piller som innehåller samma verksamma ämnen, till exempel Orthonett Novum.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

2 oktober 2017 13:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Marie Bixo, professor, gynekolog och förlossningsläkare, Södersjukhuset, Stockholm Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...