www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Trycksår

Ett trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av tryck. Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar, och kan göra riktigt ont. Du kan minska risken för trycksår genom att inte sitta eller ligga länge i samma ställning och att hålla huden ren och mjuk.

Om en del av huden utsätts för ett ihållande tryck påverkas cirkulationen i området snabbt. Friska och rörliga personer känner obehag av den försämrade cirkulationen och byter då ställning, till exempel sätter sig annorlunda på stolen eller lägger sig bekvämare i sängen.

För personer som har svårt att röra sig finns en risk för att trycket blir långvarigt. Cirkulationen blir då mer allvarligt påverkad. Det gör att hudens celler inte får näring och syre som de behöver, och inte kan göra sig av med restprodukter. Då uppstår trycksår.

Symtom

Det första du märker när ett trycksår är på väg är att huden blir öm och röd eller missfärgad. Om ett trycksår bildas kan du få riktigt ont. Områden där ben ligger nära huden brukar vara värst utsatta. Om du är sängliggande kommer trycksåret ofta på bakhuvudet, öronen, skinkorna, armbågarna eller hälarna.

I senare stadier blir huden avskavd och du kanske får sprickor och blåsor i huden. Om trycket består försvinner snart alla hudlager och såret kan bli djupt. Det händer att trycksår blir infekterade.

Förebygga trycksår

Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Om du inte själv kan röra dig måste du få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp.

Om huden hålls mjuk och smidig minskar risken för trycksår. Därför är det bra om du smörjer in huden med kräm.

Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.

Du kan också minska risken för trycksår om du håller huden ren och äter näringsrik mat.

Behandling

Om du ändå får trycksår behöver du få hjälp av till exempel en distriktssköterska att sköta om såret. Du kan behöva smärtstillande läkemedel innan såret läggs om.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har ett trycksår ska du söka vård på en vårdcentral.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Där har du också möjlighet att få en fast läkarkontakt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

21 september 2015 10:31

Skribent:

1177.se

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...