www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Underlivshygien

Det är lagom att tvätta underlivet någon gång om dagen, man kan gärna tvätta med en olja. Det är bra att undvika att använda tvål, som kan torka ut slemhinnor.

Tvätta lagom ofta

För kvinnor

Bästa sättet att hålla sig ren är att tvätta underlivet en gång per dag, med enbart vatten eller oparfymerad olja till exempel barnolja. Man kan stryk på oljan innan man duschar och använd den istället för tvål. Det är också bra att undvika att duscha rakt upp i slidan.

Att tvätta ofta eller med tvål är inte bra eftersom det kan torka ut slemhinnorna. Överdriven hygien förändrar den naturliga bakteriefloran i underlivet och kan leda till illaluktande flytningar.

Det är också bra att lufta underlivet ibland. Man kan till exempel sova utan något på underkroppen eller i luftiga underkläder.

För män

Bästa sättet att hålla sig ren är att tvätta underlivet en gång om dagen med vatten. Använd gärna en oparfymerad olja, till exempel barnolja, istället för tvål. Tvättar man dig för ofta eller med tvål kan man få hudutslag på penisen, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsliga för uttorkning.

Doft

Underlivet luktar på sitt speciella sätt, det går inte att tvätta bort. Hos kvinnor är det naturligt med flytningar. De håller rent och fuktar slemhinnorna i slidan. Flytningar kan lukta surt eller syrligt, ungefär som filmjölk.

Var uppmärksam på om lukten förändras. Framför allt för kvinnor kan lukten vara annorlunda olika perioder i månaden, men förändrad lukt kan också vara tecken på infektion. Hos män är flytningar från urinröret nästan alltid ett tecken på infektion.

Att raka underlivet

Om man vill raka underlivet är det bra att använda en ny, vass rakhyvel. Använd rikligt med rakskum eller gel. Det kan bli röda prickar, små sår, klåda eller hårsäcksinflammationer i samband med rakning. Hårsäcksinflammationerna kan se ut som finnar.

För att undvika besvär om man rakar sig eller för att lindra besvär som man redan har kan man:

  • trycka hyveln lätt mot huden, inte för hårt
  • raka på fuktig hud, aldrig på torr hud
  • smörja in huden med en oparfymerad, fuktgivande kräm efter rakning
  • vila från rakning ett tag, särskilt om man får mycket besvär.

Fråga om råd dygnet runt

Vill du prata med en sjuksköterska och få råd, ring 1177.

Söka vård

Om man får flytningar som luktar eller ser annorlunda ut än tidigare bör man kontakta din gynekolog eller vårdcentral. Ibland kan man bära på en klamydiainfektion utan att ha några symtom. Om man har haft oskyddat sex och känner dig orolig bör man undersöka dig.

 

Senast uppdaterad:

29 oktober 2013 08:50

Skribent:

Ida Strasser, skribent

Granskare:

Ann Lundell, gynekolog, Gynekologmottagningen i Vallentuna Johan Nilsson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...