www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Uppåtpekande fot hos nyfödda

Om barnets fot och tår pekar uppåt efter födseln kan det bero en felställning i skelettet, till exempel att skelettet har växt fel, eller på att barnet låg på ett sätt i magen så att det blev ett tryck på skelettet.

Hälfot

Hälfot är en ganska vanlig medfödd felställning som syns tydligt direkt efter födseln. Den ena eller båda fötterna ligger vinklad upp mot underbenet, och när foten tänjs går den bara att få ner till rät vinkel.

Felställningen beror på att barnet legat med foten på det här sättet i livmodern. Hälfot är inte ärftligt. Det är vanligare hos flickor än pojkar.

Den enda behandling som behövs är försiktig tänjning av foten, vilket man kan göra på barnet själv hemma. Inom två till fyra månader är fotens läge och rörlighet bra, och man får inga besvär på lång sikt.

 

Vertikal talus

Vertikal talus är en mycket ovanlig medfödd felställning av språngbenet i foten. Foten är då i något slags vinkel. Om läkaren misstänker att det är en felställning ställs diagnosen med hjälp av en röntgenundersökning.

Behandlingen är gips i sex veckor, med omgipsning en gång i veckan. Efter gipsbehandlingen förlängs hälsenan när barnet är sövt under narkos. Därefter tänjs felställningen ut och läget fixeras med ett stift. Efter operationen gipsas foten och efter tre veckor får barnet ett specialbandage. Om barnet får behandling brukar det inte bli några besvär på lång sikt.

Läs mer: Skelettet

Senast uppdaterad:

10 mars 2014 11:42

Skribent:

Lennart Landin, läkare, specialist i barnortopedi, Ortopediska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...