www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Urininkontinens hos män – vad kan man göra själv?

Män ska alltid kontakta vårdcentralen

Urininkontinens innebär att man läcker urin. Det är ovanligt att yngre män får svårt att hålla tätt, utan det är främst äldre som får besvär.

En vanlig orsak till inkontinens är att nerverna som styr blåsan fungerar sämre när man blir äldre. Det kan också bero på att prostatan är påverkad av någon anledning. Därför ska män som läcker urin alltid beställa tid på sin vårdcentral så att orsaken till inkontinensen kan utredas.

Svårt att hinna till toaletten

Den vanligaste formen av inkontinens hos män kallas trängningsinkontinens eller överaktiv blåsa. Det innebär att man plötsligt blir väldigt kissnödig och inte kan hålla sig. Man känner sig kissnödig ofta, men det kommer sällan mer än små skvättar varje gång.

Ibland är besvären tillfälliga

Ibland kan man få tillfälligt svårt att hålla sig, till exempel i samband med en urinvägsinfektion. En del män som har opererat prostatan kan få svårt att hålla tätt upp till ett år efter operationen.

Blåsträning kan hjälpa

När en läkare har utrett vad som orsakar inkontinensen finns det en del man kan göra själv för att lindra sina besvär.

Om man har problem med överaktiv blåsa gäller det framför allt att träna upp blåsan så att den kan hålla mer urin. Det kan man göra genom att medvetet försöka glesa ut toalettbesöken. Målet är att inte kissa oftare än var tredje till fjärde timme. Har man stora besvär kan man få hjälp med att lägga upp ett blåsträningsprogram.

Förstoppning kan förvärra besvären

Förstoppning kan göra att inkontinensen blir värre. Om man har lätt för att få trög mage kan det vara bra att försöka hålla igång magen genom att äta fiberrik mat, som frukt och grönsaker. Att röra på sig regelbundet är också bra.

Dricka lagom mycket

Det är viktigt att inte hålla igen på hur mycket man dricker av rädsla för att kissa på sig. Drick i stället lagom mycket, mellan en och två liter per dag. Ibland hjälper det att minska på kaffe- och tekonsumtionen eftersom kaffe och te kan göra att man blir mer kissnödig.

Man kan minska efterdroppet

Många har problem med efterdropp, det vill säga att det kommer lite urin efter att man har kissat klart. Då kan det hjälpa om man trycker och drar med ett par fingrar längs urinröret, från pungens baksida och ut längs penis, för att få ut den sista urinen.

Det finns hjälp att få

Många drar sig för att söka hjälp eftersom det kan upplevas som pinsamt att läcka urin. Men om man har besvär av sin inkontinens finns det hjälp att få. Droppskydd, urinflaskor och andra hjälpmedel är till exempel kostnadsfria. På vårdcentralen kan man få råd av distriktssköterska eller läkare.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Senast uppdaterad:

28 februari 2011 14:34

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...