www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Vad vuxna får göra och inte göra

Alla barns rättigheter

Du har rätt att må bra, känna dig trygg och vara omtyckt för den du är. Om du är yngre än 18 år har dina föräldrar ansvar för att du har det bra. Ibland kan en släkting, fosterförälder eller någon vuxen som du bor med ha samma ansvar som en förälder.

Din förälder ska bry sig om dig och se till att du till exempel får tillräckligt med mat, kläder och en säng att sova i.

Du har rätt att gå i skolan och lära dig saker som läsa, skriva och räkna. Det är så viktigt att din förälder är skyldig att se till att du kan gå i skolan.

Du har också rätt att ha det bra på din fritid. Det betyder att du både ska få göra sådant som du tycker är roligt och kunna vila.

Ibland måste vuxna bestämma

Du har rätt att säga hur du vill ha det och vad du tycker. Din förälder ska lyssna på dig och ta hänsyn till det. Ibland kanske ni tycker olika om saker som

- hur dags du ska gå och lägga dig
- om du får äta godis
- hur länge du får vara ute
- vart du ska gå
- när du ska göra dina läxor.

När det gäller sådant går det ofta att hitta en lösning som båda är nöjda med. Om det inte går är det föräldrarna som får bestämma till slut. Men de ska alltid tänka på ditt bästa när de bestämmer, så det blir bra för dig.

Vuxna får inte göra vad som helst

Även om föräldrar har ansvar och får bestämma får han eller hon inte göra vad som helst. Det är aldrig okej om föräldrar eller andra vuxna

- säger elaka saker till dig eller om dig
- låser in dig
- hotar med att det kan hända hemska
- saker om du inte gör som han eller hon vill
- slår dig
- slår någon annan
- gör saker med din kropp som du inte vill
- säger att något som inte känns bra är en hemlighet.

Inte ditt fel

Det är aldrig okej om en vuxen slår dig, inte bryr sig om dig eller är elak mot dig. Det är ett brott.

Om du råkar ut för det, så behöver du berätta det för en vuxen du gillar. Du behöver inte skämmas för att du råkat illa ut. Det är inte ditt fel. Det kan kännas så och det kan vara ett skäl till att det kan vara svårt att berätta vad som har hänt. Att berätta innebär inte att du skvallrar. Det är ett sätt att få hjälp.

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...